Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för molekylärbiologi söker en första forskningsassistent för en tidsbegränsad anställning på 6 månader avseende heltid. Tillträde enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Du kommer att delta i projekt med fokus på möjligheten att förutsäga evolutionära processer i bakteriella modellsystem. Arbetet innebär planering och utförande av experimentell evolution med Escherichia coli och Pseudomonas aeruginosa bakterier för att identifiera och karakterisera mutanter med ökad antibiotikaresistens eller ökad cell aggregering. Andra arbetsuppgifter är bioinformatisk analys av genomsekvensdata, rekombinant-DNA arbete, fenotypisk karakterisering av mutanter, arbete med individbaserade matematiska modeller och författande av vetenskapliga artiklar.

Kvalifikationer

Vi söker dig med en doktorsexamen inom mikrobiologi, evolutionsbiologi eller motsvarande. Erfarenhet av experimentell evolution, bakteriell genetik, bioinformatik och molekylärbiologiska metoder krävs. Du ska ha erfarenhet av genetisk modifiering av Pseudomonas aeruginosa och DNA-sekvensering med Illumina. Du ska även ha erfarenhet av individbaserade matematiska modeller av experimentell evolution vid olika populationsstorlekar, helst mellan olika miljöer. Tidigare erfarenhet av experimentell evolution med fokus på tillväxtavvägningar mellan flera olika miljöer är meriterande.

Då all kommunikation inom forskargruppen sker på engelska finns därför även ett krav på mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Du ska även självständigt kunna sammanställa och analysera relevanta data samt skriva vetenskapliga artiklar inom området experimentell evolutionsbiologi vilket kräver en djup förståelse av evolutionsbiologisk teori. Eftersom projektet innebär tätt samarbete mellan matematiker och biologer krävs hög förmåga att kommunicera över ämnesgränser och tidigare erfarenhet av interdisciplinärt arbete som kombinerar experimentella och teoretiska studier är meriterande.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 4 April 2023. Din ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen samt hur du uppfyller ovanstående kriterier (inte mer än en A4-sida).
  • Ett CV med din akademiska utbildning och tidigare anställningar och vetenskapliga publikationer.
  • Doktorsexamensbevis.
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan. 

Mer om oss

För ytterligare information kontakta Peter Lind (peter.lind@umu.se). För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-495-23
Kontakt
  • Peter Lind, peter.lind@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-17
Sista ansökningsdag 2023-04-04

Tillbaka till lediga jobb