Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker dig som vill bidra till forskning om hjärnans sjukdomar. Du kommer att arbeta i en grupp som bedriver forskning om sjukdomarna Parkinsons sjukdom och andra alfa-synukleinopatisjukdomar i hjärnan, till exempel multipel systematrofi (MSA) och demens med Lewykroppar (DLB). Forskargruppen består f n av 5-7 personer i samarbeten som går över institutionsgränserna inom Umeå Universitet, i samarbete med avdelningarna för Neurologi, Patologi, Bild och Funktionsmedicin inom Norrlands universitetssjukhus (NUS), samt institutionen för Psykologi vid Umeå universitet. Inom gruppen finns idag en doktorand, en forskningssjuksköterska och ett flertal anknutna forskare och studenter. Du kommer under 2023 att arbeta under handledning men med viss självständighet med forskningen.

Vår forskning spänner från kliniska patientstudier, till studier som involverar uppgifter om ryggmärgsvätska, genetik och livsstilsfaktorer hos patienter, ner till transgena djurmodeller och molekylärgenetiska och proteinbiokemiska aspekter av Parkinsons sjukdom och andra alfa-synukleinopatisjukdomar. Stort fokus ligger på studier av genetik och livsstilsfaktorer hos personer som drabbas av dessa i nuläget obotliga sjukdomar, för att förstå vad som orsakar dem. Denna forskning bedrivs både med hjälp av stora databaser med uppgifter om patienter och molekylärbiologiska uppgifter som samlats in på plats, lokalt i Umeå och Västerbotten, men också i samarbete med flera internationella forskargrupper, vilket gör att ny kunskap kan säkras genom ett stort antal observationer från olika geografiska regioner. 

Vi söker nu en person med utbildning inom statistik, databearbetning, biologi och/eller bioinformatik eller som är forskningsingenjör som kan stärka vårt team.

 

Arbetsuppgifter

Vi erbjuder ett stimulerande och intressant arbete där du kommer att verka tillsammans med forskarstuderande och anknutna forskare inom olika forskningsprojekt. Arbetsuppgifterna utgörs främst av dataanalys av befintliga hälsouppgifter, riskfaktorer, genetikdata och i viss mån skrivande av forskningsrapporter. Du kommer arbeta mest med statistik, databearbetning, bioinformatik för att undersöka hur genetik och livsstilsfaktorer samspelar vid uppkomsten av Parkinsons sjukdom och andra alfa-synukleinopatisjukdomar. Arbetet kan innefatta att tillsammans med forskare bistå i att utveckla av nya och befintliga metoder för dataanalys, samt i mindre mån även rutinarbete med provsamlingar från patienter.

Arbetet innefattar främst beräkningar, resultatsammanställningar samt dokumentation och presentation av ditt arbete för dina kollegor samt i rapporter i internationella tidskrifter. Metoder omfattar analys av genetiska data, analys av hälsodata och proteinbiokemi med hjälp av statistiska program, till exempel SPSS, R eller liknande programmeringsspråk. Använda statistiska metoder är överlevnadsanalys, regressionsanalys, och andra analyser av samband mellan hjärnsjukdomen och olika hälsodata.

 

Kvalifikationer

Statistiker, Ingenjörsutbildning med inriktning mot/ erfarenhet av bioinformatik, Läkarprogrammet, Biomedicinprogrammet eller annan utbildning som bedöms som likvärdig av arbetsgivaren.

Vi söker dig som har ett intresse för forskning och ser gärna tidigare erfarenhet av statistisk bearbetning av data, till exempel analys av genetiska data, hälsodata och proteinbiokemi med hjälp av statistiska program. 

Meriterande kvalifikationer är erfarenhet inom statistisk analys av hälsodata, genetiska data och proteinbiokemi samt studier av sjukdom, särskilt hjärnans sjukdomar. Arbetet ställer krav på god samarbetsförmåga, kreativitet, initiativförmåga, flexibilitet och en förmåga att kunna planera och arbeta självständigt, samt goda förmågor till skriftliga framställningar på engelska. Som person är du noggrann, ansvarskännande, metodisk samt serviceinriktad i ditt arbete. Du har god förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt. Att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska, samt har god datorvana är ett krav.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Tillsättning enligt överenskommelse, 11 månaders visstidsanställning.

 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och exempel på om du har jobbat med någonting liknande tidigare. Bifoga gärna även en kort motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

 

Närmare upplysningar lämnas av David Bäckström,

David.backstrom@umu.se

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-421-23
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-02-28
Sista ansökningsdag 2023-03-31

Tillbaka till lediga jobb