Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

I din roll som controller förväntas du utgöra ett kvalificerat stöd till institutionsledningen, men också att leda och utveckla ekonomiprocesserna vid institutionen. 


Arbetsplatsen
Institutionen för molekylärbiolog har ca 165 medarbetare och bedriver forskning och utbildning inom såväl det medicinska som naturvetenskapliga området. Detta innebär att institutionen har två huvudmän, den medicinska och den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, vilka har olika principer för framförallt resurstilldelning men också för uppföljning och rapportering. En stor del av institutionens forskning är finansierad genom bidrag från olika forskningsråd på såväl europeisk (EU) och nationell nivå vilket tillsammans med en ”inbyggd” nationell forskningsresurs, Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), ger en ökad komplexitet.

Som stöd för institutionens kärnverksamhet, forskning och utbildning, finns en supportorganisation som förnärvarande omfattar ca 15 medarbetare. Den utannonserade anställningen som controller innebär en förstärkning av ekonomigruppens grundbemanning med två ekonomer, anställda som ekonomisamordnare.


Arbetsuppgifter
I din anställning förväntas du leda institutionens ekonomigrupp samt utgöra ett kvalificerat stöd till prefekt och institutionens ledningsgrupp genom att utreda, bereda och föredra ärenden.

I dina huvudsakliga arbetsuppgifter ingår att: 

- utreda och belysa ekonomiska konsekvenser för verksamheten utifrån olika scenarier, 
- leda och ansvara för ekonomigruppens arbete med budget, verksamhetsuppföljning och bokslut,
- ansvara för framtagande av ekonomiprognoser och analyser, 
- bistå prefekt och ledningsgrupp i såväl externa som interna sammanhang i ekonomiska frågor, 
- driva och ansvara för utvecklingsarbete av rutiner och system inom ekonomiområdet,
- ha huvudansvar för inskolning och kompetensutveckling inom ekonomiområdet för forskare, lärare och ekonomigruppen vid institutionen och
- till viss del delta i institutionens löpande ekonomiarbete.  

Arbetsuppgifterna kan komma att förändras över tid samt anpassas efter din kompetens och verksamhetens behov.


Kvalifikationer
Du som söker har lägst kandidatexamen inom ekonomiområdet eller motsvarande samt flerårig erfarenhet av kvalificerat ekonomiarbete inom stor organisation. Du har erfarenhet av verksamhets- och ekonomistyrning, planering, uppföljning, analys och utvärdering samt erfarenhet av budgetering, prognostisering och bokslutsarbete.

Du har stor erfarenhet av administrativa system samt goda kunskaper i Officepaketet och särskilt Excel. I tjänsten ingår att ta fram kalkyler och finansiella beslutsunderlag, ofta från flera olika datakällor samtidigt, samt att sammanställa data på olika sätt utifrån verksamhetens behov.

Då en stor del av personalen har annat modersmål än svenska behöver du ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både engelska och svenska.

Som person har du god förmåga att se samband, kunna skapa enkla och tydliga strukturer samt beskriva dem på ett pedagogiskt sätt. Du är målmedveten, effektiv, analytisk och har integritet samt en stark vilja att utveckla. Arbetet kräver också god samarbetsförmåga, självständighet och initiativförmåga, därför kommer stor vikt att läggas vid personlig lämplighet.

Det är meriterande om du har erfarenhet av kvalificerat ekonomiskt arbete inom universitet eller annan statlig myndighet och kännedom om de lagar och regler som styr verksamheten inom högskoleområdet.

Erfarenhet av liknande arbetsuppgifter från arbete utomlands eller i en internationell miljö är även det meriterande, likaså erfarenhet av liknande roll som teamledare.


Villkor
Anställningen är på heltid och tillsvidare med tillträde snarast så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.


Ansökan
Du ansöker genom vårt elektroniska rekryteringssystem senast 2023-03-24.  Till ansökan ska bifogas:

  • Personligt brev 
  • Meritsammanställning/CV, samt eventuella arbetsbetyg/intyg som är relevanta för
    anställningen
  • Examensbevis som är relevanta för anställningen

Närmare upplysningar lämnas av Matthew Francis, prefekt: prefekt.molbiol@umu.se eller Staffan Andersson, biträdande prefekt: staffan.andersson@umu.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-293-23
Kontakt
  • Matthew Francis, 070-7867340
  • Staffan Andersson, 090-7865000
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-02-24
Sista ansökningsdag 2023-03-24

Tillbaka till lediga jobb