Umeå universitet, High-Performance Computing Center North (HPC2N).

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå universitet och SciLifeLab söker en data steward, som huvudsakligen kommer att arbeta inom en nyetablerad nationell plattform för datadriven forskning inom bioinformatik.

SciLifeLab, Science for Life Laboratory, är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper i Sverige, som utvecklar och underhåller unik forskningsinfrastruktur, tjänster och dataresurser för livsvetenskaplig forskning. SciLifeLabs främsta mål är att möjliggöra banbrytande, mångvetenskaplig forskning och främja att forskningen tillämpas till nytta för samhället. Cirka 200 forskargrupper, 1 500 forskare och 40 nationella infrastrukturenheter är kopplade till SciLifeLab, vid alla större svenska lärosäten.

SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) är ett 12-årigt initiativ som fokuserar på datadriven forskning, inom områden som är grundläggande för att förbättra människors liv, upptäcka och behandla sjukdomar, skydda biologisk mångfald och bidra till hållbar utveckling. DDLS-programmet avser att utbilda och rekrytera nästa generation av forskare inom datadriven livsvetenskap samt att skapa starka och internationellt konkurrenskraftiga beräknings- och datavetenskapliga forskningskapaciteter inom svensk livsvetenskap. Programmet syftar till att stärka nationella samarbeten mellan universitet, överbrygga livs- och datavetenskapens forskningsgemenskaper och skapa partnerskap med industri, sjukvård och andra nationella och internationella aktörer.

DDLS-programmet etablerar nu en nationell nod inom epidemiologi och infektionsbiologi, vid Umeå universitet med ett nationellt ansvar för att utveckla datatjänster och tillhandahålla bioinformatikstöd. DDLS-programmets fyra Data Science Nodes har i uppgift att bedriva bioinformatiksupport och utveckla datatjänster och verktyg för olika vetenskapliga fält inom life science. Denna nod arbetar även med att koordinera behovsinsamling för datatjänster och bioinformatiksupport för epidemiologi och infektionsbiologi, och med att på nationell nivå engagera forskningsmiljöer och användare inom fältet. Vi strävar efter att verktyg, projektinformation, programkod och data ska vara så öppet tillgängliga som möjligt genom SciLifeLabs nationella dataplattform med FAIR-principerna i centrumcentralt. Varje nod organiseras lokalt och integreras i en stark miljö för forskning och datahantering för fältet. Anställning och placering är vid UmU och arbetet leds avfrån SciLifeLab Data Centre.

Din framtida arbetsplats

HPC2N vid Umeå universitet är ett av Sveriges ledande superdatorcenter. HPC2N stödjer svensk e-Science genom att tillhandahålla storskaliga resurser för datorer och lagring, samt användarstöd på alla nivåer, med målsättningen att resurserna ska användas så effektivt som möjligt. HPC2N är ett konsortium av 5 institutioner och verkar lokalt, nationellt och internationellt.

SciLifeLab Data Centre (DC) ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för SciLifeLabs teknologiplattformar och andra SciLifeLab-organiserade program och aktiviteteraktivititer, bl.a. det nya nationella forskningsprogrammet för datadriven livsvetenskap (DDLS). DC har ett nationellt uppdrag och driver t.ex. den svenska nationella dataportalen för Covid-19 och pandemiberedskap, samt frågor om FAIR, öppen vetenskap och datadriven forskning, i stark samverkan med nationella och internationella aktörer. Vid DC har du möjlighet att aktivt påverka hur IT integreras i framtidens hälso- och miljöforskning, och arbeta för öppenhet, reproducerbarhet och största möjliga vetenskapliga genomslag för de stora mängder forskningsdata som genereras i fältet. Du kommer att arbeta med forskare, dataingenjörer, data stewards, och systemutvecklare i ett snabbt växande, dynamiskt och progressivt team med en ledande roll i landet. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Denna anställning är för en av tre utlysningar som forskningsingenjör inom DDLS Data Science Node vid Umeå universitet. Den här specifika anställningen är som data steward, med huvudsaklig uppgifta att samarbeta med och vägleda svenska forskare i alla aspekter som rör hantering, delning, distribution, publicering och arkivering av data inom ramen för en nationell infrastruktur för datadriven forskning. Du förväntas delta i användarsupport och utveckling för datatjänster och forskningsdatastöd.

Huvuduppgifterna som data steward inkluderar:

 • Datahantering enligt FAIR-principerna
 • Datakurering
 • Metadatahantering
 • Utbildningsaktiviteter
 • Kommunikation med användare
 • Behovsanalys för nuvarande och blivande användare
 • Delta i konsultationer och samarbeten rörande forskningsdatahantering
 • Engagera dig i den kontinuerliga utvecklingen och förbättringen av DDLS-programmet och dess Data Science Nodes. 

Kvalifikationskrav

 • Akademisk examen i datavetenskap, bioinformatik eller relaterat ämne relevant för tjänsten, eller dokumenterad erfarenhet som kan anses likvärdig med en examen
 • Kunskap om och erfarenhet av principerna för Open Science och FAIR
 • Mycket god kommunikationsförmåga på engelska, både skriftligt och muntligt
 • Dokumenterad förmåga att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö, samt att samarbeta med slutanvändare.

Meriterande kvalifikationer

 • Ytterligare akademisk examen i en beräkningsdisciplin
 • Arbetslivserfarenhet i Linux-baserade miljöer
 • Erfarenhet av skriptspråk
 • Erfarenhet av versionshanteringssystem, t.ex. Git.
 • Förmåga att kommunicera och läsa på svenska.

Din ansökan ska innehålla

 • Ett personligt brev (max 2 A4-sidor, 11 pkt) som motiverar ditt intresse för denna tjänst och som förklarar varför du är den person som ska anställas. Brevet bör också innehålla en diskussion om din erfarenhet av mjukvaruutveckling
 • En meritförteckning
 • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (inga referensbrev krävs)
 • Dokumentation av formella meriter (examensbevis, kursutdrag, kursintyg etc.)
 • Dokumentation av tidigare befattningar, relevanta erfarenheter och andra kvalifikationer
 • Referenser (länkar) till allmänt tillgängliga utvecklingsprojekt och repositories du varit en del av.

Anställningsform

Anställningen avser heltid och tillsvidare. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Sista annsökningsdag 2023-03-31.

Kontakt

Paolo Bientinesi, tel +46 720 856 180, pauldj@cs.umu.se

Johan Rung, johan.rung@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-60-23
Kontakt
 • Paolo Bientinesi, 090-7865000
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-02-14
Sista ansökningsdag 2023-03-31

Tillbaka till lediga jobb