Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid den medicinska fakulteten. Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering. Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder.

Institutionen söker nu en projektassistent för anställning i 12 månader med start så snart som möjligt, eller enligt överenskommelse.

 

Beskrivning

Vi erbjuder en tjänst som projektassistent i tolv månader för att studera replikation av stafylokockbakteriofager med ett multidisciplinärt tillvägagångssätt: genetik, biokemi och strukturbiologi, såsom elektronkryomikroskopi (cryoEM) och röntgenkristallografi. Forskningen kommer att ske i en välfinansierad (Wallenbergstiftelsen) forskargrupp. Umeå Core Facility Elektronmikroskopi är välutrustad med flera toppmoderna mikroskop.

 

Mobila genetiska element (MGE) är i sig relaterade till patogenes, antibiotikaresistens och en av huvudfaktorerna i bakteriell evolution. Att förstå hur MGE uttrycker sina gener och replikerar deras DNA är därför avgörande för vår framgång i kampen mot bakterieinfektioner. Vi studerar tre viktiga MGE i Staphylococcus aureus: Stafylokockkassettkromosom (SCC-element), ansvarig för meticillinresistens S. aureus eller MRSA samt stafylokockbakteriofager och Staphylococcus aureus Pathogenicity Islands (SaPIs), både fager och SaPIs har grundläggande roller i bakteriell plasticitet och patogenes. 

 

Kvalifikationer

Den sökande ska som lägst ha en kandidatexamen i biologi, kemi, fysik, biokemi eller liknande disciplin. Laboratorieerfarenhet på forskarnivå där sökande har erfarenhet av uttryck och rening av rekombinanta proteiner, praktisk erfarenhet av cryoEM-datascreening och -insamling, samt SPA cryoEM databehandling är ett krav. 

 

Att kunna arbeta självständigt liksom att vara en del av teamet är ett krav för tjänsten. God muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska är ett krav. Arbetslivserfarenhet av arbete i laboratorium med radiomärkta prober som involverar DNA-polymerisationsreaktioner är meriterande.

 

Ansökan

Du ansöker genom vårt e-rekryteringssystem senast den 22 december 2022.

Din ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen samt hur du uppfyller ovanstående kriterier (inte mer än en A4-sida).
  • Ett CV med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Kontaktinformation till två referenser
  • Kopia av kandidatexamen eller universitetets officiella utskrift av de forskarutbildningskurser som utförts av den sökande. 

 

För ytterligare information kontakta Ignacio Mir-Sanchis (Ignacio.mir-sanchis@umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1868-22
Kontakt
  • Ignacio Mir-Sanchis, 090-7865000
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-12-01
Sista ansökningsdag 2022-12-22

Tillbaka till lediga jobb