Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning

Institutionen för omvårdnad söker en postdoktor för GERDA-studien (GErontological Regional DAtabase), en populationsbaserad longitudinell studie i norra Sverige och västra Finland. Syftet med GERDA är att öka kunskapen om aktivt och hälsosamt åldrande och levnadsvillkor bland gamla och mycket gamla människor.

Projektbeskrivning

Vår multidisciplinära forskargrupp i GERDA är ett samarbete mellan Sverige och Finland, som framgångsrikt har pågått i mer än 20 år. 

Våra specifika mål i detta projekt är:

- att undersöka trender av depressiva symtom bland mycket gamla människor på landsbygden och i tätorter mellan 2000 och 2017

- att undersöka trender av fysisk kapacitet/fysisk aktivitet bland mycket gamla människor på landsbygden och i tätorter och över tid

- att undersöka om förhållandet mellan depressiva symtom och fysisk kapacitet/fysisk aktivitet bland mycket gamla människor på landsbygd och tätort har förändrats över tid och om sambandet mellan depression och fysisk aktivitet och fysisk kapacitet är olika mellan landsbygden och tätorter och mellan män och kvinnor

GERDA består av hembesök utifrån ett representerat urval av mycket gamla människor (85, 90 och 95 år eller äldre) i Västerbottens län i Sverige och Österbotten i västra Finland. GERDA startade år 2000 i Umeå och 2002 i fem inlandskommuner (Dorotea, Malå, Sorsele, Storuman och Vilhelmina).

Under 2005 och 2007 kontaktades alla överlevande och nya deltagare med identiska kriterier och bedömningar. Under 2005-2006 utökades studien till Österbotten (Vasa och Korsholm) med samma kriterier som i Sverige. Under 2010 och 2012 genomfördes 5- och 10-årsuppföjning i båda länderna samt under 2015 och 2017 genomfördes enbart datainsamling i Sverige, i Umeå och de fem inlandskommunerna med samma kriterier som tidigare. Med dessa fyra kohorter har vi ca 2 200 unika individer som är 85 år eller äldre.

Alla hembesök inkluderade en strukturerad intervju med en mängd olika bedömningar (liknande i en omfattande geriatrisk bedömning) och har utförts av en erfaren sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut eller en läkare. Tryck på den bifogade länken för mer information om projektet.

Arbetsuppgifter

Vi söker en driven, högt motiverad och ansvarstagande medarbetare som brinner för åldrandeforskning och vill utvecklas till en självständig forskare.

Den sökande ska ha:

-       praktisk erfarenhet inom åldrandeforskning och hantering av stora databaser

-       god erfarenhet av olika statistiska analyser i program som exempelvis SPSS  

-       goda kunskaper i engelska i såväl tal som i skrift 

Behörighet

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet ska du ha avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom medicin/ omvårdnad/ fysioterapi/ arbetsterapi/ psykologi/ socialt arbete. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Den sökande bör ha högt fokus på arbetsuppgiften, arbeta tydligt och strukturerat samt ha god förmåga att kunna lösa problem. Du måste kunna ta egna initiativ och samtidigt kunna samarbeta. Du ska kunna sammanfatta och presentera resultat vid vetenskapliga möten samt skriva vetenskapliga publikationer. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor, tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner.

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 31 januari 2023.

Vid frågor om anställningen vänligen kontakta professor Birgitta Olofsson, birgitta.olofsson@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1816-22
Kontakt
  • Birgitta Olofsson, 090-7866333
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-29
Sista ansökningsdag 2023-01-31

Tillbaka till lediga jobb