Umeå universitet, Universitetsförvaltningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Anställningen är placerad vid Planeringsenheten, vars verksamhet i hög grad styrs av prioriteringar och direkta uppdrag från universitetsledningen. Enhetens huvudsakliga uppdrag är att utgöra ett strategiskt stöd till universitetsledningen i frågor som rör forskning och utbildning, samt att arbeta med övergripande planering och uppföljning av all verksamhet inom universitetet.

I enhetens uppdrag ingår även arbete med universitetets budget samt beredning av årsredovisning och budgetunderlag till regeringen. Inom enheten finns också det ledningsnära administrativa stödet i form av universitetsstyrelsens, rektors, prorektors, vicerektorernas och universitetsdirektörens sekreterare

Vi erbjuder en omväxlande och spännande roll som utredare med inriktning mot forskningsinfrastruktur. På enheten finns många duktiga och trevliga medarbetare och vi hoppas att du vill bli en av oss!

Arbetsuppgifter

Du kommer att ingå i Planeringsenhetens arbetsgrupp som ansvarar för att ge kvalificerat administrativt stöd till universitetsledningens arbete med forskningsfrågor. Du kommer att samarbeta med prorektor och vicerektor för forskningsfrågor. Som en del i detta arbete ingår handläggning av forskningsinfrastruktur vid universitetet samt att tillsammans med andra medarbetare på enheten medverka till att göra analyser och bereda beslutsunderlag i forskningsstrategiska frågor.

I rollen ingår att stödja Umeå universitetsarbete med att utveckla processer kring forskningsinfrastruktur, både nationell och lokal forskningsinfrastruktur. I arbetsuppgifterna ingår även att utgöra handläggarstöd för bland annat Rådet för infrastruktur. Här ingår att samordna Vetenskapsrådets utlysning av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse. Du representerar även Umeå universitet vid nationella möten för handläggare för infrastruktur. Du kommer att arbeta med ekonomiska frågor kopplade till forskningsinfrastruktur och även universitetsstyrelsens satsning på forskningsinfrastruktur utifrån forskningens behov för att stärka universitetets konkurrenskraft sam främja tvärvetenskaplighet. I samråd med universitetsledningen förbereder du beslutsunderlag inför beslut av centralt stöd till forskningsinfrastruktur, är föredragande i olika beslutsorgan och utför även andra inom området förekommande arbetsuppgifter.

Din placering kommer att vara vid Planeringsenheten men arbetet förutsätter samarbete med flera enheter inom universitetsförvaltningen och vid behov organisationer utanför myndigheten.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har flera års relevant arbetslivserfarenhet. Vidare har du:

 • Goda kunskaper om forskningens villkor nationellt och internationellt
 • Goda kunskaper om det forskningspolitiska landskapet
 • Erfarenhet av arbete med forskningsinfrastruktur
 • Erfarenhet från analys och uppföljning inom offentlig förvaltning

Meriterande är:

 • Att du är disputerad
 • Erfarenhet av att ge stöd till högsta ledning inom offentlig organisation
 • Erfarenhet av Vetenskapsrådets behovsinventering och utlysning av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse

Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet. Som utredare i denna roll behöver du vara självgående men också kunna planera, leda och genomföra projekt tillsammans med olika aktörer, något som ställer krav på din förmåga att skapa goda relationer i både interna och externa sammanhang. Du stimuleras av att skapa resultat i kunskapsintensiva miljöer och har ett proaktivt arbetssätt som ger positiva effekter på verksamhetens utveckling. Som person är du flexibel, lösningsfokuserad och engagerad. Du kan förmedla kunskap på ett pedagogiskt sätt på såväl svenska som engelska, muntligt och skriftligt.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning, men provanställning på sex månader kan komma att tillämpas. Tillträde snarast möjligt eller efter överenskommelse.

För ytterligare information är du välkommen att ta kontakt med planeringschef Maria Hanell, mobil: 090-786 89 90, e-post: maria.hanell@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast möjligt enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1677-22
Kontakt
 • Maria Hanell, enhetschef Planeringsenheten, 090-7868099,maria.hanell@umu.se
 • Mikaela Hammarstedt, HR-specialist, 090-7867893,mikaela.hammarstedt@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-02
Sista ansökningsdag 2022-12-07

Tillbaka till lediga jobb