Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vill du bidra till medicinsk forskning av högsta kvalitet?

Att vara doktorand innebär att ägna sig åt ett forskningsprojekt under handledning av erfarna forskare och efter individuell studieplan. För doktorsexamen krävs motsvarande fyra års forskarutbildning på heltid.

Beskrivning

Forskningen kommer att utföras vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå universitet, inom en forskargrupp som fokuserar på en förbättrad förståelse av humorala immunsvar mot infektion och vaccination av människor. I samarbete med kliniska forskare kommer du att engageras i projekt som utnyttjar prover från individer efter SARS-CoV-2-infektion eller vaccination, med syfte att studera det mänskliga immunförsvaret.

Mer information om Mattias Forsells forskningslaboratorium:
https://www.umu.se/en/research/groups/mattias-forsell-research-group-translational-b-cell-immunology/

Arbetsuppgifter

Vi (klinisk mikrobiologi) söker en eller två doktorander som ska arbeta i projekt för att förstå immunsvar på virusinfektion eller vaccination. Projekten är en del av långtidsstudier av COVID-19-infektion (COVUM) eller vaccination (COVACC, COVERS), och hantavirus infektion, och kommer att studera immunsvar på både befolknings- och individnivå. Vi har tidigare visat hur det mänskliga immunsystemet svarar på heterolog vaccination eller infektion på generell och detaljerad nivå (Normark et al. NEJM, 2021; Kaku et al. Science 2022; Mittler et al. Science Translational Medicine, 2022). Här kommer doktoranden att fortsätta denna forskning för att bättre förstå effekten av sekventiell boostervaccination hos unga, medelålders och äldre individer. Du kommer att arbeta med toppmodern immunologisk metodik och kliniska prover för att dissekera vaccinspecifika immunsvar på cellulär och molekylär nivå. Dessutom kommer du att kombinera dina resultat med registerdata för att avslöja effekten av tidigare COVID-19-infektion eller samsjukligheter på vaccininducerade svar. Doktorandens ansvar inkluderar; att planera och genomföra experimenten, att analysera data samt att rapportera och publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter och vid internationella konferenser. 

Du som antas till utbildning på forskarnivå fr.o.m. 2021-07-01 kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/ 

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§).

  • Grundläggande kunskaper i immunologi är ett krav.
  • Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, är ett krav. Kandidaten bedöms för dessa färdigheter vid presentation av forskningsplanen på engelska för institutionens forskarutbildningsgrupp.

Övriga meriter

  • Det är särskilt meriterande om den sökande har examen i biomedicin, biomedicinsk laboratorievetenskap, molekylärbiologi, bioteknik eller liknande examen.
  • En examen i medicin kan övervägas om den sökande kan visa betydande preklinisk forskningserfarenhet.
  • Meriter av särskild fördel för tjänsten inkluderar; Erfarenhet av utveckling av immunologiska metoder för undersökning av enstaka celler eller serologi inom området preklinisk och klinisk mikrobiologisk analys, kunskap och praktisk erfarenhet av antikroppsbaserad metodik som ELISA, ELISpot och flödescytometri.
  • Erfarenhet av rekombinant proteinproduktion och god kunskap om hur immunceller kan isoleras från helblod och lagras för framtida bruk kan vara meriterande i kombination med andra meriterande erfarenheter.
  • Den sökande måste kunna arbeta både självständigt och som en del av ett team, och mycket fokus kommer att läggas på kandidatens potentiella samarbetsförmåga.

Villkor

Ansökan ska innehålla följande:

  • Curriculum vitae på högst två A4
  • Följebrev på högst ett A4 som anger varför du är intresserad av tjänsten
  • Bestyrkta kopior av examensbevis, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser och erhållna betyg
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner 

Ansökan görs via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är den 2022-05-01

Ytterligare information kan erhållas från docent Mattias Forsell mattias.forsell@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-649-22
Kontakt
  • Mattias Forsell, mattias.forsell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-04-11
Sista ansökningsdag 2022-05-01

Tillbaka till lediga jobb