Umeå University, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Barandun Laboratory (www.barandunlab.org) söker en postdoktoral forskare med bakgrund inom proteinbiokemi och omfattande strukturell biologisk expertis (cryo-EM och cryo-ET). Anställningen är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi och avser heltid i två år. Planderad start i September 2021 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 5 Augusti, 2021.

Vi är en ung och dynamisk forskargrupp vid Umeå universitet som använder cryo-EM för att studera hur intracellulära patogener infekterar, utnyttjar och manipulerar deras värdceller. Vår forskargrupp är ansluten till The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som ligger vid institutionen för molekylärbiologi. MIMS är den svenska noden i det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. Vårt laboratorium har utmärkt tillgång till Umeå kärnanläggning för elektronmikroskopi vid Umeå universitet, som är värd för en av de två noder i den nationella kryo-EM-anläggningen på SciLifeLab. Vårt arbete finansieras genom ett forskningsråd och ett ERC-startbidrag.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Detta är en EU-finansierad position och en del av ERC-projektet PolTube. PolTube syftar till att använda strukturell biologi för att visualisera mikrosporidias unika (infektionsbiologi). Microsporidia är opportunistiska patogener för nästan alla djur och har fascinerande biologiska egenskaper som de minsta eukaryota genomerna eller en specialiserad infektionsapparat. Du kommer att gå med i ett drivet och tvärvetenskapligt team av strukturbiologer, biokemister och cellbiologer och använda din gedigna kryo-EM- och kryo-ET-expertis för att gå vidare med ett pågående samarbetsprojekt med strukturbiologi och ta ledningen i framtida kryo-ET-projekt inom målen för PolTube.

Mer information om PolTube: https://cordis.europa.eu/project/id/948655

Kvalifikationer

Du ska ha en doktorsexamen. inom biokemi, biofysik, strukturbiologi eller liknande. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt sin examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter vilket måste anges i ansökan. En stark bakgrund inom strukturbiologi behövs. Betydande erfarenhet av kryo-EM och kryo-ET krävs, dvs. du behöver gedigen praktisk kompetens med kryo-ET-datainsamling (SerialEM), bearbetning och subtomogramgenomsnitt (t.ex. IMOD, Protomo, Dynamo, Warp / M, RELION, etc.). Den ideala kandidaten har en stark bakgrund inom kryo-ET-datainsamling och analys och har använt subtomogrammedelvärdet framgångsrikt för att visualisera en utmanande cellulär struktur. Utmärkta kommunikationsförmåga i talad och skriftlig engelska och en hög nivå av interpersonella färdigheter krävs. Förmågan att arbeta som en del av ett team och självständigt förväntas.

Övriga önskvärda kvalifikationer

Kompetens inom molekylärbiologi och proteinbiokemi är fördelaktig.

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem senast 5 Augusti 2021. Din ansökan måste innehålla följande dokument, skrivna på engelska:

  • Ett CV med information om utbildning, en lista över tidigare och nuvarande anställningar och en lista över publikationer
  • En kopia av doktorsexamen certifikat
  • Ett personligt brev som beskriver din erfarenhet, matchar de kvalifikationer som krävs, dina forskningsintressen och motivation för att ansöka om tjänsten
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenser

Ladda inte upp din avhandling, manuskript eller andra icke-begärda dokument.

Vi välkomnar din ansökan!

 

För mer information om anställningen, kontakta jonas.barandun@umu.se.

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde September 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-812-21
Kontakt
  • Jonas Barandun, jonas.barandun@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-05-17
Sista ansökningsdag 2021-08-05

Tillbaka till lediga jobb