Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för molekylärbiologi har runt 200 anställda. Institutionens huvuduppgifter är forskning, forskarutbildning och grundutbildning samt interaktioner med samhället. Institutionens forsknings- och utbildningsverksamhet omfattar flera molekylärbiologiska områden inom vetenskap och medicin: cellbiologi, mikrobiologi, infektionsbiologi, tumörbiologi och neurobiologi i samband med användning av genetiska modellorganismer.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till projektet ”djup fenotypning på genom-skala av malariaparasitgener som influerar parasit-värdinteraktioner”. Anställningen finansieras av Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS). Anställningen är heltid i två år med tillträde snarast möjligt eller efter överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Malariaparasiten orsakar sjukdom genom att invadera och replikera i röda blodkroppar. Samspelet mellan parasiten och värden bestämmer resultatet av infektion och sjukdom. I vårt labb utvecklar och tillämpar vi genetiska screeningverktyg för att identifiera och karakterisera nya molekylära determinanter för interaktioner mellan malariaparasiten och dess värd.

Med hjälp av en skalbar gen-knock-out metod som vi kallar streckkodssekvensering (Barcode sequencing (barseq), har vi tidigare kartlagt vilka av gnagarmalariaparasiten Plasmodium bergheis gener som är nödvändiga för tillväxt i blodet i möss (Bushell et al, Cell 2017). Barseq mäter tillväxten av mutanter och kan därmed kartlägga vilka genprodukter som är viktiga för de olika stadier av parasitens livscykel. Emellertid avslöjar tillväxtmätningar inte mer komplexa fenotyper, och den erbjuder inte heller information om molekylär funktion av individuella gener. I motsats, single cell RNA-sekvensering möjliggör avläsning av transkriptomet av enskilda parasiter och gör det därmed möjligt att exakt beskriva de stadium under den intraerythrocytiska cykeln som en mutant uppvisar en fenotyp.

Genom att koppla ihop single cell RNA-sekvensering med barseq (Perturb-seq, Dixit et al, Cell 2017) är det möjligt att fenotypa ett stort antal muterade parasiter parallellt. Syftet med detta projekt är att för första gången anpassa och utveckla en perturb-seq-strategi för studien av P. berghei in vivo-genfunktion i en rad olika värdbakgrunder.

Du kommer att vara baserad i Ellen Bushells (www.bushelllab.com) laboratorium, med biträdande handledning av Johan Henriksson (www.henlab.org), vid institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet. Bushell labb och Henriksson labb är en del av The Laboratory of Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS, www.mims.umu.se/), som är den svenska noden inom det nordiska EMBL-partnerskapet för Molekylär medicin.

Kvalifikationer

För behörighet krävs doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Du ska vara mycket motiverad och kunna arbeta produktivt i ett team såväl som självständigt. Det krävs utmärkta kommunikationsförmågor för att interagera effektivt med dina kollegor. Mycket goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska krävs också. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Den framgångsrika kandidaten bör ha erfarenhet av avancerad molekylärbiologi, stor uppmärksamhet på detaljer och intresse för att utveckla komplexa molekylärbiologiska protokoll. Erfarenhet av eller läggning för lärande, av bioinformatik och programmering är viktigt.

Andra önskvärda kvalifikationer

Erfarenhet av preparation av sekvenseringsbiblioteks och analys av transkriptomiska / epigenetiska / andra omiska data är önskvärt. Kunskap inom moderna kloningsprotokoll är också meriterande.

Key words:

Single-cell, Malaria, RNA-seq, ATAC-seq, high-throughput, molecular biology, methods development

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska skrivas på engelska (helst) eller svenska. Sista ansökningsdag är 1 September 2021. Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kanske vill utveckla det (högst en A4-sida).
  • Ett curriculum vitae (CV) som dokumenterar akademisk utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista.
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis,
  • Namn och kontaktuppgifter med e-postadresser till två eller tre akademiska referenser.
  • Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan, till exempel en länk till ditt github-konto om du har tidigare erfarenhet av programmering.

Vi välkommnar din ansökan!

Mer information

För mer information kontakta Dr Ellen Bushell (www.mims.umu.se/groups/ellen-bushell.html). För mer information om Institutionen för Molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-602-21
Kontakt
  • Ellen Bushell, ellen.bushell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-04-19
Sista ansökningsdag 2021-09-01

Tillbaka till lediga jobb