Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik vid Umeå universitet söker en doktorand i experimentell fysik för projektet “Tidsupplösning dynamik i starkt kopplade system”. Sista ansökningsdag 2020-11-30.

Projektbeskrivning
Den valda kandidaten kommer att arbeta inom forskningsprojektet ”Plasmon-exciton coupling at the atosecond-sub-nanometer scale,” i RElativistic Attosecond physics Laboratory (REAL, https://www.realumu.org/). I den extremt starka kopplingsregimen blandas ljus och materia och bildar nya kvasi-partiklar, som kallas polaritoner. Dessa har hybridelektroniska och optiska egenskaper som erbjuder ett brett spektrum av applikationer. Ultrasnabb svängning mellan de två tillstånden i polaritoner och relaterade dynamiska processer är på få femtosekund tidsskala och ner åt.

Syftet med doktorandprojektet är att undersöka femtosekund till attosekund dynamik i specifika polaritonic systemen [1], samt att bygga upp de nödvändiga experimentella uppställningarna baserad på laboratoriets unika infrastruktur inklusive två sub-5 fs lasersystem och attosekund XUV pulser [2].
[1] D. G. Baranov et al., Nat. Commun. Vol. 11, p. 2715 (2020)
[2] D. E. Rivas et al., Sci. Rep. Vol. 7, p. 5224 (2017)

Kvalifikationer
För att kunna antas till forskarutbildning krävs avancerad nivå behörighet i fysik, ingenjörsfysik eller teknik, eller man har fullgjort kurskrav om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng är på avancerad nivå. Rekryteringsförfarandet kommer att följa Högskoleförordningen. En magisterexamen (eller motsvarande), erfarenhet av experimentell laboratorieforskning, inklusive optik, elektronik, LabVIEW, MATLAB, lasrar och plasmafysik kommer att ses som en fördel. Kandidaten måste vara mycket motiverad och ha förmågan att arbeta självständigt såväl som en del av forskargruppen. Den sökande måste ha mycket goda färdigheter både muntligt och skriftligt i engelska.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla följande:
1.    Ett personligt brev med en kort beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivation.
2.    Curriculum vitae (CV) med formella meriter.
3.    Verifierade kopior av relevant examensbevis översatt till engelska eller svenska.
4.    En lista över universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5.    En kopia av examensarbete och publikationer (om sådana finns).
6.    Kontaktinformation för tre referenspersoner.

Villkor för anställningen
Anställningen är en heltidsanställning som sträcker sig upp till fyra år. Om deltidsundervisning (max 20%) erbjuds kan anställningsperioden förlängas till fem år. Lönen fastställs enligt den fastställda lönenivån för doktorander. Tillträde 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Laszlo Veisz, laszlo.veisz@umu.se
Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2020-11-30.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1437-20
Kontakt
  • László Veisz, 090-7866662
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2020-11-02
Sista ansökningsdag 2020-11-30

Tillbaka till lediga jobb