Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning (www.upsc.se). Vårt gemensamma mål är att förstå växternas anpassningsförmåga och acklimatisering till en föränderlig omvärld. Vi söker nu en postdoktor.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Vi söker en postdoktor till projektet ”Kartläggning av växters stressrespons” som är ett större tvärvetenskapligt 5-årigt projekt finansierat av Stiftelsen för Strategisk forskning. Mediatorn är ett evolutionärt bevarat multiproteinkomplex som är avgörande för transkriptionell reglering. Mediatorn integrerar externa signaler från olika receptorer, genom att överföra signaler från promotorbundna transkriptionsfaktorer till RNA-polymeras II (Pol II).  Mediatorn har en mycket viktig roll för växters acklimatisering till stress då Mediatorn styr reglering av genuttryck samt är även involverad i förändringar av kromatinstruktur; processer som är nödvändiga för att reglera stressreaktioner hos växter. Flera aspekter av Mediatorns funktion är dock fortfarande okända, särskilt frågor om hur metylering av histonproteinerna regleras av Mediatorn. Inom detta projekt kommer vi att studera huruvida dynamiken i den globala kromatinorganisationen som svar på stress är 1) Mediatorberoende och 2) utlöses av förändringar i cellulär metabolisk aktivitet.

Projektet ”Kartläggning av växters stressrespons” är tvärvetenskapligt och ger möjlighet till utmanande postdoktorsmeritering då vi löser problem genom att använda metoder från biologi och fysik samt utnyttja avancerade tekniska plattformar i miljön. Du kommer att arbeta tillsammans med andra forskare i dynamiska och multidisciplinära miljöer. Anställningen är två år med start 1 april 2020.

Kvalifikationer

Du ska ha en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom molekylärbiologi, biokemi eller motsvarande ämne. För att vara berättigad till anställningen ska du ha avslutat din doktorsexamen högst tre (3) år före anmälningsperiodens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Du ska ha omfattande dokumenterad laboratorieerfarenhet av molekylära och biokemiska metoder. Erfarenhet av växter som modellsystem, studier av DNA-metylering samt ChIP-seq experiment är ett krav. Förmåga att forska självständigt såväl som i grupp samt mycket goda kunskaper i det engelska språket är ett krav.

Ansökan

Ansökan skall innehålla

  • ett personligt brev som beskriver dina forskningserfarenheter och forskningsintresse (max 2 sidor)
  • CV med full publikationslista
  • kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis
  • Kopia av doktorsavhandling samt relevanta publikationer
  • Kontaktinformation till två referenspersoner.
  • Övriga relevanta handlingar som vill åberopas

Ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 13 mars 2020.

Upplysningar om anställningen lämnas av Professor Åsa Strand, Institutionen för fysiologisk botanik, asa.strand@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-301-20
Publicerat 2020-02-24
Sista ansökningsdag 2020-03-13

Wróć do ofert pracy