Umeå universitet, Universitetsförvaltningen

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Beskrivning
Befattningen som säkerhetschef är placerad på Lokalförsörjningsenheten inom verksamhetsområde Infra. På enheten finns även en säkerhetssamordnare och experter inom lokalförsörjning, arbetsmiljö, miljö och inredning. Enheten ansvarar huvudsakligen för universitetets förhyrda lokaler där det kontinuerligt pågår ett stort antal omställningsprojekt i olika faser. Enheten ansvarar även  för det operativa säkerhetsarbetet samt att stödja universitetets verksamheter i alla typer av säkerhetsfrågor där målsättningen är att säkerhetsarbetet bedrivs på ett effektivt sätt och i tillräcklig omfattning så att studenter, medarbetare, besökare och andra verksamma vid universitetet kan verka i en trygg och säker miljö.

Arbetsuppgifter

I arbetet som säkerhetschef leder, utvecklar och samordnar du universitetets arbete, rutiner och styrning för fysisk säkerhet samt för krishantering där du också tillsammans med universitetsdirektören leder universitetets centrala krisledningsgrupp. Du utreder säkerhetsincidenter och genomför riskanalyser och ansvarar för t ex bevakning, skalskydd, låssystem, verksamhetsförsäkringar. Du hanterar myndighetskontakter inom området. Du genomför utbildningar både till medarbetare och chefer för att höja medvetenheten om säkerhet i organisationen och våra gällande rutiner. Du arbetar i nära dialog med enhetens säkerhetssamordnare samt universitetets funktioner för informationssäkerhet, IT-säkerhet samt andra specialistfunktioner, för att ge verksamheten det stöd den behöver inom området och för att skapa ett brett engagemang och medvetande för säkerhetsfrågor inom hela universitetet.
Som säkerhetschef har du en universitets-/myndighetsövergripande roll som bl.a. innebär att vara normgivande och kontrollerande. Du deltar i nationella nätverk. Du är också en naturlig del i Lokalförsörjningsenhetens planerings- och budgetarbete liksom i en del i universitetsgemensamma utvecklingsprojekt.

Säkerhetschefen rapporterar till chefen för verksamhetsområde Infra. Tjänsten som säkerhetschef stödjer även universitetets direktör som har rollen som säkerhetsskyddschef. Tjänsten är placerad i Umeå men ansvaret och arbetsområdet omfattar hela universitetet som bedriver utbildning på flera orter i norra Sverige. Resor i tjänsten, i första hand inrikes, är en del av arbetet.

Kvalifikationer

Du är prestigelös i ditt förhållningssätt och har lätt att bemöta människor. Ditt ledarskap karaktäriseras av öppenhet, engagemang, kommunikation och helhetsperspektiv. Med det menar vi att säkerhetschefen ser sin roll som ledare och beslutsfattare men samtidigt som en del i ett större sammanhang som bjuder in och hämtar kunskap och erfarenheter från grupper och enskilda i organisationen. Din kommunikativa och pedagogiska förmåga är av stor vikt. Som säkerhetschef krävs att du har gott omdöme, är stabil och har hög integritet. För att lyckas krävs också att du har en god social förmåga liksom har lätt för att skapa goda relationer och samarbeten, såväl internt som externt. Rollen som säkerhetschef innebär också du har lätt att anpassa dig till ändrade omständigheter och olika förhållanden. Att du har en övertygelse för att förtroende och tillit är grundstenar i alla sammanhang är av största vikt.

Vi söker dig som har en bred och dokumenterad kompetens och erfarenhet av säkerhetsområdet i form av:

 • Relevant högskoleutbildning eller motsvarande kompetens förvärvade på annat sätt som bedöms likvärdiga.
 • Relevant utbildning inom säkerhetsområdet och erfarenhet inom ett flertal av områdena säkerhetsskydd, informationssäkerhet, kris- och incidenthantering samt personsäkerhet och egendomsskydd.
 • Relevant utbildning inom chefs- och/eller ledarskap.
 • God kunskap om och erfarenhet av myndigheters krav och styrande förutsättningar inom nämnda områden.

Meriterande

 • Ett utvecklat nätverk inom myndigheter och/eller organisationer inom säkerhetsområdet
 • Praktisk erfarenhet av ledarrollen.

Övriga krav

 • God datorvana med tillhörande office-programvaror tar vi för givet.
 • Behärska det svenska språket till fullo, samt mycket goda kunskaper i engelska, såväl i tal som i skrift.
 • God kommunikativ och pedagogisk förmåga.
 • Körkort med lägst behörighet B.
 • Svenskt medborgarskap är ett krav eftersom tjänsten är säkerhetsklassad. Säkerhetsprövning inför anställning kommer att ske i enlighet med gällande säkerhetslagstiftning.
 • I rekryteringen kommer även stor vikt läggas vid dina personliga egenskaper
   

Din ansökan

Vill du veta mer om tjänsten? Hör av dig till:

https://www.umu.se/personal/richard-olsson/

https://www.umu.se/personal/lisa-redin/ 

Vi behöver din ansökan hos oss senast 2020-01-15!

Villkor
Tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Anställningsform Umowa o pracę na czas nieokreślony
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1992-19
Kontakt
 • Richard Olsson, Verksamhetsområdeschef, 090-786 67 28
 • Lisa Redin, Säkerhetssamordnare, 090-786 68 10, 072-143 28 68
 • Tatja Anundsson, HR Specialist, 090-786 70 30
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-12-11
Sista ansökningsdag 2020-01-15

Wróć do ofert pracy