Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör till ett projekt som innefattar strukturstudier av amyloida proteinfibrer med hjälp av cryo-EM teknik. Ansök senast 3 januari 2020.

Projektbeskrivning
Projektet avser att strukturellt karakterisera uppbyggnaden av amyloidfibrer av i första hand proteinet transthyretin. Detta protein finns i våra röda blodkroppar och orsakar för det mesta ingen skada. För vissa personer med ärftliga mutationer i transtyretinproteinet kan felveckningar uppstå som leder till att proteinmolekylerna kletar ihop sig i långa trådliknande strukturer som över tiden förstör vävnader och organ. Sjukdomen går under benämningen FAP men kallas ibland i folkmun för Skelleftesjukan. Vi avser att ta reda på uppbyggnaden av dessa fibrer med cryo-EM.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innefattar proteinrening och framställning och rening av TTR amyloidfibrer. I arbetsuppgifterna ingår datasamling med hjälp av befintlig cryo-EM utrustning vid UCEM, Umeå universitet. Strukturbestämning utifrån detta data, strukturanalys samt att skriva manuskript ingår också i arbetet. En del av arbetet är att vara ett stöd för postdoktorer, doktorander och studenter i gruppen.

K
ompetenskrav
Du har doktorsexamen i kemi eller molekylärbiologi eller motsvarande samt erfarenhet av studier inom amyloida proteiner. Du ska ha stor kunskap inom området strukturbiologi samt erfarenhet av att själv driva projekt och behärska alla moment av strukturbestämning med hjälp av cryo-EM. Det krävs att du har kompetens att själv ansvara för förberedelser samt på plats ansvara för screening och datasamling på en Titan Kryos. Erfarenhet av programvara som Coot krävs. Goda kunskaper i att skriva vetenskapliga artiklar på engelska är ett krav.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2021-09-30. Tillträde 2020-02-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 3 januari 2020.

Närmare upplysningar lämnas av Prof Elisabeth Sauer-Eriksson, tfn: 090-7865923 eller e-post: elisabeth.sauer-eriksson@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: https://www.umu.se/kemiska-institutionen/.


Anställningsform Umowa o pracę na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1995-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-12-12
Sista ansökningsdag 2020-01-03

Wróć do ofert pracy