Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 14 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom utbildning på forskarnivå.

Institutionen för medicinsk biovetenskap söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi för studier av den neurodegenerativa sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till maximalt fyra år på heltid. Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser, etc.

Projektbeskrivning
I Umeå bedrivs sedan 1993 tvärvenskaplig forskning om ALS på internationell nivå med primärt fokus på hur enzymet superoxiddismutas-1 (SOD1) är inblandat i sjukdomsprocessen. Tidigare forskning från gruppen har visat att neurotoxiska effekter av SOD1 kan vara en gemensam nämnare i olika typer av ALS. Nyligen har vi funnit att SOD1-aggregat som uppstår i CNS kan driva ytterligare mall-styrd SOD1-aggregering på ett prion-liknande sätt och därigenom orsaka ALS. Centralt i doktorand-projektet är att inducera aggregering av rekombinant SOD1 in vitro med aggregat-preparationer från CNS som mallar. De rena in vivo-relevanta SOD1-aggregaten/prionerna bildar grund för vidare forskning exempelvis strukturbestämningar och produktion av prion-specifika antikroppar för utveckling av diagnostik och terapi.

Arbetsuppgifter
Tillsammans med övriga medarbetare i forskargruppen (andra doktorander, postdoktorer, biomedicinska analytiker och forskare) bedrivs forskning om ALS och andra neurodegenerativa sjukdomar. Du utför också laborativt arbete där huvudfokus ligger på biokemiska, molekylärbiologiska och morfologiska tekniker. Arbete med försöksdjur och obduktioner förekommer. Undervisning och annan institutionstjänst kan förekomma (max 10 %).

Grundläggande behörighet
För att kunna bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att du har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

Nödvändiga kunskaper i engelska. Detta kontrolleras genom att man på institutionen eller för institutionens forskarutbildningsgrupp hålller ett antagnignsseminarium på engelska.

Helt eller delvis genomgången kurs i "Sjukdomslära, symtom och diagnostik" ingående i läkarprogrammet och biomedicinarprogrammet, eller motsvarande, kan krävas för genomförande av kliniska studier.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av biokemiskt laborativt arbete med metoder som western blot, ELISA och andra antikroppsbaserade immunkemiska metoder är starkt meriterande. Tidigare erfarenheter av att arbeta med möss är meriterande, liksom erfarenhet inom forskningsfältet. Goda kunskaper i Excel, bildbehandling i tex Adobe Illustrator och Photoshop är också meriterande. God samarbetsförmåga samt stor noggrannhet i arbetet är en förutsättning då flera forskargrupper samarbetar inom projektet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökningsförfarande
En komplett ansökan på svenska eller engelska ska innehålla följande: 

  • Personligt brev där forskningsintresse, kvalifikationer samt motivering till ansökan (max 2 sidor)
  • CV
  • Dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Upplysningar
För ytterligare information, vänligen kontakta Thomas Brännström, e-postadress: thomas.brannstrom umu.se eller Per Zetterström, e-postadress: per.zetterstrom@umu.se.

Tillträdesdag
Snarast eller enligt överenskommelse.

Löneplacering
Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är
8 november 2019.

Övrig information
http://www.medfak.umu.se/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/doktorandhandboken/

 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1562-19
Kontakt
  • Thomas Brännström, professor, 090-785 15 23
  • Per Zetterström, dr, per.zetterstrom@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-22
Sista ansökningsdag 2019-11-08

Wróć do ofert pracy