Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör som ska arbeta med algernas protein-nedbrytande proteaser. Du har doktorsexamen inom bioteknologi eller motsvarande, samt erfarenhet av jobba med mikroalger. Anställningen är tidsbegränsad till och med 2020-11-30 och avser heltid. Tillträde snarast. Sista ansökningsdag är den 15 november 2019.

Projektbeskrivning
I det här projektet vill vi studera proteaser hos mikroalger på en cellulär och molekylär nivå. Vår mål är att skapa kunskap för att kunna styra degradationsprocessen i mikroorganismer. Detta involverar grundläggande frågeställningar såsom vilka cellulära funktioner proteaser har och varför det finns så många av dem hos encellulära organismer. Har alla samma funktion, eller är de specialiserade? Förståelse av de cellulära och molekylära funktionerna hos dessa proteaser kommer inte bara att ge insyn i outforskade fält utan kan även vara relevant för utvecklingen av ny tillämpningar inom bioteknologi, ekologi eller medicin.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär att framställa muterade alger och analysera dessa om mutationenerna är homozygota. Du kommer att odla alger, både normaltypen och mutanter som saknar en eller flera metakaspaser. Vidare ska proteinkomplexer isoleras med hjälp av olika biokemiska metoder. Proteaserna kommer även att analyseras immunologiskt. Proteaserna kommer att isoleras från olika alger och analyseras biokemiskt och biofysikaliskt.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen i bioteknologi eller motsvarande. Erfarenhet inom växtmolekylärbiologi, växtbiokemi och växtfysiologi krävs så väl som erfarenhet av biokemiska och molekylärbiologiska metoder, såsom kloning och framställning av växtmutanter i alger. Du har också erfarenhet av arbete med växtproteaser, isolering av transgena alger samt analys av protein-protein-interaktioner med hjälp av biokemiska metoder. Du har grundläggande kunskaper i mikroskopi samt goda kunskaper i engelska i både tal och skrift. Internationell erfarenhet, erfarenhet av att handleda studenter och lära ut forskningsmetoder är meriterande.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2020-11-30. Tillträde snarast.

Ansökan
Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 15 november 2019.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, doktorsexamensbevis, eventuella andra relevanta examensbevis, intyg eller betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Närmare upplysningar lämnas av professor Christiane Funk, tfn: 090-7867633 eller e-post: christiane.funk@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1577-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-24
Sista ansökningsdag 2019-11-15

Wróć do ofert pracy