Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t.ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik, och teoretisk fysik. För mer information se www.physics.umu.se/forskning

Institutionen för fysik söker nu en doktorand i teoretisk fysik för ett projekt ämnat för modellering och simulering av komplexa system. Sista ansökningsdag är 1:a juni 2019. Tillträde i september 2019 eller enligt överenskommelse.  

Projektbeskrivning
Kandidaten kommer att arbeta med att bättre förstå de mekanismer som styr hur DNA är tredimensionellt (3D) veckat inne i en cell samt hur dessa mekanismer påverkar biologiska processer som att exempelvis reglera en gen. För att ta reda på mekanismerna samt biologiskt viktiga 3D domäner, vill vi analysera experimentellt data för hur olika delar av DNA är i kontakt med varandra — så kallat Chromosome Conformation Capture data — med hjälp av machine learning. För att ta reda på hur DNAs 3D struktur påverkar biologiska processer kommer vi att först fokusera på genreglering av proteiner som söker efter gener att slå på eller av. Vi kommer modellera detta som diffusion på ett nätverk av DNA-DNA-kontakter. Beroende i vilka 3D domäner målgenerna finns, så kommer söktiderna att vara olika. Men hur? Och hur är söktiderna relaterade till aktiva eller inaktiva gener, epigenetiska modifieringar av DNA mm?

Kompetenskrav
Den sökande ska ha en masterexamen i fysik, eller en civilingenjörsexamen i teknisk fysik, eller motsvarande kvalifikationer. Kompetens och erfarenhet av programmering (gärna machine learning) och simulering är ett krav. Den sökande bör vara mycket motiverad, målinriktad, och ha en förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med en forskargrupp. Ett krav är att den sökande måste ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska. För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i teoretisk fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven ska vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildningen och behöver inte vara uppfyllda vid söktillfället. 

Om anställningen
Som doktorand kommer du att vara aktiv inom forskning, läsa doktorandkurser, och eventuellt delta i undervisning av kurser på grundnivå. Målet med doktorandstudier är att uppnå en doktorsexamen. Upp till max 20% av anställningen kan utgöras av undervisning som exempelvis labhandledare.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker.
2. En meritförteckning.
3. Kopior av examensbevis.
4. En lista på universitetskurser med betyg.
5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
6. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner. 

Information
För ytterligare information, kontakta Ludvig Lizana, Email: ludvig.lizana@umu.se Ansökningar skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-685-19
Kontakt
  • Ludvig Lizana, 070-945 80 46
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2019-04-25
Sista ansökningsdag 2019-06-01

Wróć do ofert pracy