Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Beskrivning

Idrottshögskolan (IH) vid Umeå universitet har som huvuduppdrag att samordna och utveckla utbildning och forskning samt verka för samverkan och innovation inom det idrottsvetenskapliga fältet. IH samordnar utbildningar som har relevans inom idrottsområdet, såväl programutbildningar som fristående kurser. Vi har ett nätverk med samtliga idrottsforskare som finns inom Umeå universitetet. Idrottsforskning bedrivs inom ett tiotal olika institutioner och finns i dag inom samtliga fakulteter, främst inom ämnena idrottspedagogik, idrottspsykologi och idrottsmedicin.

Inom vår verksamhet har vi fem kompetens- och utvecklingscentrum i samarbete med Umeå Kommun och specialidrottsförbund. IH arbetar även i nära samarbete med idrottsföreningar med elitidrottsverksamhet i Umeå kommun. IH samordnar också samtliga elitidrottsstudenter som finns vid Umeå universitet oavsett vilken utbildning de går, under konceptet ”Dubbla karriärer”. Idag har IH det bredaste utbildningsutbudet och flest studenter inom idrottsområdet i Sverige. Umeå universitet är fr om. hösten 2015 ett av Sveriges första Riksidrottsuniversitet och vi har som målsättning att bli Skandinaviens ledande Idrottshögskola!

En av våra medarbetare kommer att vara tjänstledig och vi söker nu en vikarie. Vill du arbeta med att stötta Umeå universitets elitidrottsstudenter med fysträning och vara med och utveckla Idrottshögskolans nya prestationsutvecklingslabb? Då kan du vara den vi söker!

Arbetsuppgifter

Arbetet är varierat, spänner över olika områden och arbetsuppgifterna består främst av följande tre delar;

Fystränare för samtliga Riksidrottsuniversitetsstudenter sk. RIU-studenter (studenter som är potentiella eller aktuella landslagsidrottare, inom lagbollidrott räknas även spel i högsta serien)
- Hjälpa studenterna med ”hjälp till självhjälp” genom att utforma individuella fysträningsprogram och uppbyggnadsträning inom styrketräning och-/ eller uthållighet, under säsong och efter säsong som komplement till specialidrottsträningen
- Vara instruktör till studenterna i gymmet på IKSU sport samt i friidrottshallen på Nolia utifrån individuella behov
- Vara en del av Idrottshögskolans prestationsteam (tillsammans med fysioterapeut, dietist, idrottspsykolog, samt karriär och studievägledning) med utgångspunkt från hållbar prestations- och personlig utveckling med fokus på det förebyggande arbetet

Koordinering av tester
- Koordinera RIU-studenternas testverksamhet (t.ex. rörelseanalyser, styrka, uthållighet och rörlighet) i fyslabbet som Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering förfogar över
- Erbjuda samtliga RIU-studenter genomgång av testresultaten

Utveckla Idrottshögskolans nya prestationsutvecklingslabb
- Samarbeta med verksamhetsledarna på Friidrottens prestationscentrum, Orienteringens utvecklingscentrum, Elitskidcentrum, Badmintons kompetenscentrum samt IHs fysioterapeuter i syfte att bygga upp Idrottshögskolans nya prestationsutvecklingslabb
- Självständigt utveckla, validera och genomföra fysiologiska tester och träning för RIU-studenterna i prestationsutvecklingslabbet, i gymmet och genom fältmätningar. Framförallt gäller det tester och träningar på breda bandet. Testmetoder som används inkluderar gasanalys, flödesmätning, kraftmätning och rörelseanalys

I arbetsuppgifterna ingår även att delta i den löpande verksamheten på Idrottshögskolan, såsom att delta på arbetsplatsträffar (APT), planeringsdagar samt att dokumentera och följa upp verksamheten i bl a verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har högskoleutbildning inom idrottsvetenskap och idrottsmedicin/idrottsfysiologi.

Du har tidigare erfarenhet av ovannämnda arbetsuppgifter och har teknisk kompetens att utföra service av mätutrustning, exempelvis självständigt validera mätnoggrannhet på befintlig utrustning. Viss datateknisk kompetens krävs (kunskap att köra samt felsöka vissa maskiner) samt övrig datakunskap inom Officepaketet.

Du ska ha tidigare erfarenhet av självständigt arbete inom labbverksamhet. Vana att instruera och coacha elitaktiva är meriterande likaså egen elitidrottserfarenhet. Meriterande är även kunskap om elitidrott och studier på akademisk nivå, s.k. ”dubbla karriärer”.

Du är en person med förståelse och kunnande avseende elitidrott. Du är utåtriktad, kan arbeta självständigt och har god administrativ förmåga. Eftersom arbetet innebär täta kontakter med studenter och kollegor är god samarbetsförmåga och lyhördhet viktiga egenskaper som du besitter.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Villkor

Anställningen är placerad på Idrottshögskolan som har sina lokaler på IKSU sport. Anställningen är ett vikariat under perioden 2019-08-15—2021-08-13.

Ytterligare information om Idrottshögskolan vid Umeå universitet ges på www.umu.se/ih

Närmare upplysningar lämnas av biträdande föreståndare Pernilla Eriksson, tel 090 – 786 55 29.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2019-08-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-684-19
Kontakt
  • Pernilla Eriksson, tel 090–786 55 29
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-04-25
Sista ansökningsdag 2019-05-16

Tillbaka till lediga jobb