Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett av Europas starkaste forskningscentrum inom experimentell växtbiologi. Här har du tillgång till de senaste instrumenten och ett en miljö med mer än 200 växtforskare. Vår forskning spänner från biokemi och molekylärbiologi till fysiologi och ekosystem forskning (www.upsc.se).

Doktorandanställning inom växtbiologi med fokus på fotosyntetisk vattenoxidation

Institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå universitet och Umeå Plant Science Centre (UPSC) utlyser en doktorandanställning inom växtbiologi med fokus på fotosyntetisk vattenoxidation. Planerat startdatum är 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse.

Umeå Plant Science Center är en av de starkaste forskningsmiljöerna för grundläggande växtforskning i Europa. Forskningen vid UPSC täcker ett brett spektrum av discipliner inom växtbiologi inklusive ekologi, beräkningsbiologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). 

Projektbeskrivning

Fotosyntesen driver livet på jorden genom att omvandla solljus till kemisk energi och producera det molekylära syret vi andas. Detta doktorandprojekt fokuserar på att utforska de molekylära mekanismer som ligger bakom fotosyntetisk vattenoxidation till O₂, med särskilt fokus på protein-vatten-kofaktor-interaktioner samt inbindning och utbyte av substratvatten vid det katalytiska centret. Detta kommer att studeras med hjälp av biofysiska tekniker, såsom tidsupplöst membran-inlopp masspektrometri, fluorescens- och EPR-spektroskopi, samt molekylärbiologi för att introducera plats-specifika förändringar. Strukturell insikt på atomnivå kommer att erhållas via singelpartikelanalys med kryo-elektronmikroskopi (cryo-EM) och ögonblicksbilder från seriekristallografi med röntgenfri elektron-laser. Projektet kan även komma att inkludera teoretiska beräkningar. Som doktorand kommer du att arbeta inom en vänskaplig och öppen forskargrupp som är del av ett omfattande nationellt och internationellt forskningsnätverk. Tillgång till och utbildning i avancerad instrumentering kommer att erbjudas.

Behörighet

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i växtbiologi vid Umeå Plant Science Centre krävs att den sökande fullgjort kursfordringar om minst 90 högskolepoäng på avancerad nivå från kurser relevant för forskningsområdet. Av dessa måste minst 30 högskolepoäng vara från kurser med direkt relevans för projektet, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kvalifikationer

För denna anställning söker vi dig som har en akademisk bakgrund inom växt- eller strukturbiologi, kemi, (bio)fysik eller ett närliggande område. Du ska också ha ett stort intresse av att undersöka molekylära detaljer i enzymkatalys, specifikt vid fotosyntetisk vattenoxidation. Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift är ett krav. 

Meriterande är dokumenterad erfarenhet av att studera enzym mekanismer med biofysiska eller strukturella metoder. Erfarenhet av molekylärbiologi, biokemi, teoretisk kemi och/eller databehandling är också mycket meriterande. 

Vi söker en kreativ och självgående person som kan arbeta självständigt men som också har de personliga egenskaper som krävs för att trivas i och bidra till en samarbetande, tvärvetenskaplig forskningsgrupp.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (maximalt 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. 

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast juli 31, 2025. Ansökan kan skrivas på engelska (företrädesvis) eller svenska.

Ansökan ska innehålla:

  1. Personligt brev där du beskriver varför du är intresserad av anställningen (1-2 sidor)
  2. Curriculum vitae
  3. Examensbevis och förteckning över genomförda högskolekurser och betyg
  4. Kopia av examensarbete och/eller publikationer
  5. Kontaktuppgifter till 2–3 referenspersoner

Dokument ska skickas elektroniskt, i MS Word- eller PDF-format, genom vårt rekryteringssystem Varbi. Rekryteringsförfarandet för anställningen är i enlighet med högskoleförordningen (12, 2 §) och beslut angående anställningen kan inte överklagas.

Kontakta

Om du har frågor angående tjänsten, vänligen kontakta Johannes Messinger, johannes.messinger@umu.se

 

Vi ser fram emot din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Planerat startdatum 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-747-25
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-05-26
Sista ansökningsdag 2025-07-31
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb