Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor i medicinsk vetenskap med ett fokus på RNA-Biologi för att identifiera små molekyler som kan inhibera mikrobiella infektioner genom att binda regulatoriska RNA. Det är en tidsbegränsad anställning på två år motsvarande heltid med start enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning

I vårt laboratorium är vi främst intresserade av RNA-biologi, och specifikt hur regulatoriska RNA fungerar och hur de kan påverka olika mikroorganismers virulens. Detta projekt syftar till att identifiera små molekyler som kan binda regulatoriska RNA och därigenom blockera virulensen hos den bakteriella patogenen Listeria monocytogenes samt replikation av virus, såsom coronavirus. Som en del av projektet kommer du att screena olika molekylbibliotek för att identifiera molekyler som kan påverka funktionen av regulatoriska RNA. De kandidat-molekyler som identifieras kommer därefter att analyseras vidare genom exempelvis in vitro translation och DMS MapSeq strukturanalys för att studera interaktionen mellan molekylen och det regulatoriska RNA:t. Slutligen kommer du att undersöka hur väl de RNA-bindande molekylerna kan inhibera bakterieinfektioner och virusreplikering.

Arbetsuppgifter

Tjänsten omfattar ett brett spektrum av experimentella tekniker, inklusive in vitro-transkription och in vitro-translation, DMS MapSeq-strukturanalyser, kloning, western blot, infektioner av humanceller, fluorescens-och luminiscensmätningar, RT-qPCR, RNA-halveringstidsanalyser samt optical tweezer-experiment. 

Arbetsuppgifterna inkluderar också att designa, genomföra, analysera och dokumentera experiment, presentera forskningsresultat vid konferenser och skriva vetenskapliga publikationer i samarbete med gruppledaren.

Du ska även delta i gruppmöten och seminarier som är relevanta för forskningen inom gruppen, samt för Institutionen för Molekylärbiologi och relevanta internationella möten.

Behörighet 

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i mikrobiell biologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Du ska ha mycket god dokumenterad personlig erfarenhet av vanliga molekylärbiologiska metoder, bakteriell genetik samt metoder i RNA-biologi. Dessutom krävs dokumenterad expertis av bakteriella regulatoriska RNA, såsom RNA-termometrar, samt praktisk erfarenhet av RNA-strukturanalyser genom DMS MapSeq och screening av molekylbibliotek. 

Du ska ha demonstrerat vetenskaplig produktivitet genom publikationer i respekterade internationella peer-reviewed tidskrifter. Vidare ska du vara organiserad, högmotiverad och kunna driva projektet självständigt. Flytande muntlig och skriftlig kommunikation på engelska är ett krav, och du förväntas arbeta produktivt i ett team och även handleda studenter.

Meriterande 

Eftersom projektet kommer att kräva samarbete mellan olika team och forskare med skilda kunskaper, är tidigare erfarenhet av sådana samarbeten meriterande. Kunskaper inom RNA-bioinformatikprogram som DREEM och POTATO är också meriterande. Du bör ha internationell arbetserfarenhet och vara villig att ta initiativ. 

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Som medarbetare hos oss bidrar du till att främja en inkluderande kultur och en positiv arbetsmiljö. Detta innebär att du kommunicerar effektivt över olikheter, visar samarbetsvilja och förmåga att samarbeta. Du upprätthåller öppenhet och en välkomnande attityd, samt visar respekt, medkänsla och empati. Du engagerar dig i och stöttar kollegor från olika bakgrunder och med olika perspektiv, samt främjar en hälsosam balans mellan arbete och privatliv för både dig själv och medarbetarna. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår hemsida https://www.umu.se/forskning/grupper/jorgen-johansson-grupp/

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 7 maj 2025. Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överneskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-542-25
Kontakt
  • Jörgen Johansson, jorgen.johansson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-04-16
Sista ansökningsdag 2025-05-07
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb