Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för datavetenskap söker en postdoktor som ska arbeta inom ämnet “Hybrid AI: automatiserat resonemang och maskininlärning” i WASP-projektet under ledning av universitetslektor Zoe Falomir. Anställningen är på heltid i två år med tillträde den 1 december 2024 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en postdoktor inom Hybrid AI: en bro mellan automatiserat resonemang och maskininlärning.

Vår institution bedriver världsledande forskning inom flera vetenskapliga områden och har vuxit snabbt de senaste åren. En inkluderande och deltagande miljö är nyckelelement i vår tillväxt. De 60 doktoranderna inom institutionen är en mångfaldig grupp från olika nationaliteter, bakgrunder och områden. Vi erbjuder mycket goda anställningsvillkor samt administrativt och tekniskt stöd, bland andra förmåner. Se mer information på: https://www.umu.se/en/department-of-computing-science/

Du kommer att forska i samarbete med universitetslektor Zoe Falomir.

Är detta intressant för dig? Välkommen med din ansökan före den 4 november 2024.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Hybrid AI (HAI) system är nästa våg av AI som integrerar de grundläggande kognitiva förmågorna hos intelligenta agenter: att kunna lära sig från sin omgivning, resonera om vad som har lärts och dela den förvärvade kunskapen. I HAI-system kan maskininlärningsmetoder extrahera observationer och relationer från omgivningen som möjliggör resonemang (dvs. lära sig att resonera). Dessutom kan semantiska modeller av expertkunskap användas för att förklara den inlärning som skett genom att observera omgivningen (dvs. resonera om det inlärda). Följaktligen utvecklar HAI-system en djupare förståelse för de dynamiska miljöer där vi människor lever, vilket möjliggör en enklare människa-maskin-interaktion.

Postdoktorsanställningen finansieras av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP). WASP är Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin, ett stort nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och rekrytering av forskare. Programmet fokuserar på forskning om artificiell intelligens och autonoma system som agerar i samarbete med människor, anpassar sig till sin miljö genom sensorer, information och kunskap, och bildar intelligenta system av system. Visionen för WASP är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till nytta för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Umeå universitet är en av Sveriges största högre utbildningsinstitutioner med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Universitetet erbjuder en mångfald av högkvalitativ utbildning och världsledande forskning inom flera områden. Noterbart är den banbrytande upptäckten av CRISPR-Cas9-genredigeringsverktyget, som belönades med Nobelpriset i kemi, gjordes här. På Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det enkelt att träffas, samarbeta och utbyta kunskap, vilket främjar en dynamisk och öppen kultur.

Den pågående samhällsomvandlingen och de stora gröna investeringarna i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet är det centralt att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i förändring. Vi är också stolta över att leverera utbildning som möjliggör för regioner att växa snabbt och hållbart.

Kvalifikationer

Krav på kvalifikationer:

För att anställas med stöd av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Postdoktorer som ska undervisa eller handleda måste ha genomgått relevanta kurser i högskolepedagogik.

Övriga önskvärda kvalifikationer:

  • Dokumenterad expertis inom följande intresseområden: Automatiserat resonemang(d.v.s. induktivt/deduktivt/abduktivt resonemang), och maskininlärning (d.v.s. deklarativ/icke-deklarativ/övervakad/oövervakad/förstärkande inlärning)

Det är mycket meriterande om du har fokuserat på:

  • metoder som förenar båda ämnena: neurosymbolisk AI, Logic Explained Networks, Logic Tensor Networks, etc.
  • kognitiva system (utbildningsspel, biosignalsensorer, kognitiva arkitekturer, etc.) eller kognitiv robotik.

Viktiga personliga egenskaper är, förutom kreativitet och kritiskt tänkande, goda färdigheter i problemlösning, intresse för tvärvetenskaplig forskning, förmåga att arbeta både självständigt och i grupp, samt erfarenhet av vetenskaplig interaktion med forskare från andra discipliner och i andra länder. Vi förväntar oss en förmåga att arbeta både självständigt och i team. Arbetsspråket i gruppen (och vid institutionen) kommer att vara engelska.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som inkluderar (i) en beskrivning av dina forskningsintressen, (ii) dina idéer för detta projekt, (iii) och dina kontaktuppgifter,
  • Curriculum vitae (CV) med publikationslista inklusive DOI-länkar,
  • Bestyrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Bestyrkta kopior av andra examina, lista över genomförda akademiska kurser och betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till 5 relevanta artiklar,
  • Andra dokument som sökanden önskar åberopa.
  • Kontaktuppgifter till två personer som är villiga att agera referenser.

Ansökan måste vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs via vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på denna sida. Sista ansökningsdag är den 4 november 2024.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 december 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1355-24
Kontakt
  • Zoe Falomir, zoe.falomir@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-10-14
Sista ansökningsdag 2024-11-04
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb