Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för datavetenskap söker nu en doktorand inom grafbaserad maskininlärning för kontinuerliga och diskreta strukturer.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren där fokus att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är viktiga faktorer i vår hållbara utveckling. De 60 doktorandstuderande vid vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor. För mer information besök: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Intresserad? Vi välkomnar din ansökan senast den 2024-05-09

Projektbeskrivning

Projektet fokuserar på grafbaserad maskininlärning för kontinuerliga och diskreta strukturer under ledning av Frank Drewes, Johanna Björklund och Henrik Björklund.

Doktoranden kommer att arbeta inom ramen för STING (Synthesis and analysis with Transducers and Invertible Neural Generators), ett projekt finansierat av WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program). Projektet bedrivs i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och Lindköpings universitet.

Mänsklig kommunikation är multimodal till sin natur och sker genom kombinationer av tal, språk, gester, ansiktsuttryck och liknande signaler. STING syftar till att designa modeller som fångar denna uttrycksfullhet, och som förenar syntes och analys med hjälp av diskreta och neurala modeller. Bidirektionaliteten gör det också möjligt för oss att utveckla effektiva mekanismer för förklarbarhet och för att upptäcka och hantera bias i modellerna.

Vi själva är experter på diskreta modeller för att generera semantiska grafer och har nyligen börjat tillämpa dessa för att analysera multimodala data. Vi bidrar också med erfarenhet av detektion och hantering av bias. Våra projektpartners har kompletterande expertis: forskargruppen vid KTH har lång erfarenhet av probabilistisk djupinlärning för analys och syntes av mänsklig verbal och icke-verbal kommunikation. Forskargruppen vid Linköpings universitet kompletterar med omfattande kunskaper om naturlig språkbehandling,.

Utöver sitt vetenskapliga värde förväntas projektet göra ett betydande samhälleligt avtryck. Läs mer om NEST-projektet på: https://wasp-sweden.org/sting-synthesis-and-analysis-with-transducers-and-invertible-neural-generators/

Doktorandens forskningsfokus inom ramen för STING kommer att avgöras baserat på den valda kandidatens intressen och kompetenser. Projektet bedrivs inom forskargruppen Foundations of Language Processing vid Umeå universitet. Gruppen studerar teoretiska och praktiska aspekter av att representera språk på datorer, och dess sammankoppling med andra informationskällor. Gruppens arbete sträcker sig från formell språkteori till tillämpad naturlig språkbehandling. Gruppen består av fem seniora forskare och åtta doktorander. Mer information finns på:

https://www.umu.se/forskning/grupper/foundations-of-language-processing/

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system.

WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Forskarskolan inom WASP har som mål att förse framtidens forskare med nödvändig kunskap för att kunna analysera, utveckla och bidra aktivt till den tvärvetenskapliga utvecklingen av artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Genom ett ambitiöst program med forskningsbesök, partneruniversitet och gästföreläsare stöder forskarskolan aktivt bildandet av ett starkt multidisciplinärt och internationellt professionellt nätverk mellan doktorander, forskare och industri.

Forskarskolan erbjuder därmed en unik möjlighet för de studenter som lockas av internationell forskning i världsklass med industriell relevans.

Mer information:https://wasp-sweden.org/graduate-school/

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap eller som är direkt relevanta för den aktuella specialiseringen.

Det är ett krav att du har erfarenhet av antingen formell språkteori eller maskininlärning.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

Naturlig språkbehandling Formella grafspråk Maskininlärning av grafrepresentationer Empiriska metoder, inklusive formell hypotesprövning

Som person är du nyfiken och intresserad av att arbeta tillsammans med andra mot gemensamma mål.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.
Förväntat startdatum är juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (se nedan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation Kopior av examensbevis eller motsvarande Curriculum Vitae (CV) Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns. Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation Kopior av examensbevis eller motsvarande Curriculum Vitae (CV) Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2024-05-09. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta Johanna Björklund (johanna@cs.umu.se, Umeå universitet), Henrik Björklund (henrikb@cs.umu.se, Umeå universitet), eller Frank Drewes (drewes@cs.umu.se, Umeå universitet).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Juni 2024 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-508-24
Publicerat 2024-03-27
Sista ansökningsdag 2024-05-09

Tillbaka till lediga jobb