Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för odontologi bedriver undervisning på tandläkarprogrammet, tandhygienistprogrammet och tandteknikerprogrammet samt forskning inom mun, ansikte och käkar. Idag finns ca 70 medarbetare som arbetar inom utbildning, forskning och administration inom institutionen. Nu finns möjligheten att söka en anställning som postdoktor inom oral hälsa och epidemiologi inom två projekt om barns och ungdomars munhälsa, respektive ojämlik tandvård bland vuxna. Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid med placering i Umeå vid Institutionen för Odontologi med anknytning till Institutionen för Epidemiologi och Global Hälsa. Tjänsten tillträds 2023-09-01, eller efter överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2023-04-09.

 

Projektbeskrivning

Forskningen kommer bedrivas inom två projekt, på barn och unga respektive vuxna, utifrån enkät- och registerdata. Barn- och ungdomsprojektet handlar om barns och ungdomars hälsa med fokus på munhälsa i projektet Northpop, Northpop är en forskningsstudie i Västerbotten med fokus att undersöka risk och friskfaktorer för vanligt förekommande sjukdomar hos barn, där ett av fokusområdena är tandhälsa. 

Länk till Northpop: https://www.northpop.se

Projektet på vuxna handlar om ojämlikheter i det svenska tandvårdssystemet utifrån ett intersektionellt perspektiv. Projektet använder sig av Nationella Folkhälsoundersökningen och registerdata, och utgör en del ett bredare projekt om ojämlikheter i det svenska hälsosystemet.

Länk till projektet: https://www.umu.se/forskning/projekt/lamna-ingen-utanfor-intersektionell-jamlikhet-i-det-svenska-halsosystemet/

Arbetsuppgifter

I vår forskargrupp förväntas du bidra med egna ideér i de forskningsprojekt vi bedriver. Du ska kunna arbeta självständigt och ha dokumenterat gedigen erfarenhet av arbete inom området för tandvård och epidemiologisk forskning. Din roll blir att planera och utföra självständiga delar i projekten i samarbete med forskargruppsledarna, liksom att stötta mer juniora forskare, doktorander och studenter i angränsande projekt med överlappande mål och metoder. Arbetet inkluderar projektdesign, utformande av artikelidéer, datahantering av enkät- och registerdata, genomförande av avancerade statistiska analyser, presentation av resultat vid vetenskapliga möten, skrivande av publikationer, samt medverka vid ansökningar för fortsatt finansiering. 

Arbetet kan även omfatta en mindre grad av undervisning, studenthandledning och andra pedagogiskt meriterande arbetsuppgifter.

Behörighet 

Behörig att anställas som postdoktor är den som har tandläkarexamen samt folkhälsovetenskaplig examen, samt avlagt doktorsexamen inom odontologi, epidemiologi, folkhälsovetenskap eller andra för projekten relevanta ämnesområden, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Vi söker en driven och högt motiverad medarbetare som har dokumenterad erfarenhet av folkhälsovetenskaplig och odontologisk forskning. Den sökande ska ha goda kunskaper i både svenska och engelska i såväl tal som skrift. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande 

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Meriterande för anställningen är dokumenterad erfarenhet av att arbeta som allmäntandläkare i Sverige. Tidigare postdoktoral erfarenhet är meriterande för anställningen. Dokumenterad erfarenhet av att självständigt utföra epidemiologiska analyser ses som en stark merit.

Den sökande bör ha god förmåga till att arbeta tydligt och strukturerat samt redovisa erhållna resultat. Stor vikt läggs vid den sökandes intresse för ämnesområdet och lämplighet för projektet. 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 oktober 2022. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen, vetenskapliga meriter och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från tandläkarutbildning, forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 9 april 2023. 

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-498-23
Kontakt
  • Pernilla Lif Holgerson, pernilla.lif@umu.se
  • Per Gustafsson, per.e.gustafsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-16
Sista ansökningsdag 2023-04-09

Tillbaka till lediga jobb