Umeå universitet, institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för datavetenskap söker en förste forskningeningenjör som ska arbeta med forskargruppen Foundations of Language Processing inom projektet STING. Anställningen avser heltid under maximalt 6 månader med tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en förste forskningsingenjör inom grafbaserad maskininlärning för multimodal analys av mänsklig kommunikation.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är viktiga faktorer i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som medarbetare hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Du kommer att arbeta i gruppen Foundations of Language Processing (https://www.umu.se/forskning/grupper/foundations-of-language-processing/) inom projektet STING (https://wasp-sweden.org/sting-synthesis-and-analysis-with-transducers-and-invertible-neural-generators/) som jobbar på att integrera diskreta och kontinuerliga metoder för att syntetisera och analysera mänsklig kommunikation. Projektet utförs i samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och Linköpings universitet.

Låter detta intressant? Välkommen med din ansökan före 30 mars 2023.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Mänsklig kommunikation är multimodal till sin natur och sker genom kombinationer av tal, språk, gester, ansiktsuttryck och liknande signaler. STING syftar till att designa modeller som fångar denna uttrycksfullhet, och som förenar syntes och analys med hjälp av transduktorer och generativa neurala modeller. Detta innebär att vi måste koppla samman sensoriska data såsom bilder, ljud och rörelse, med abstrakta, mestadels diskreta, representationer av mening, för att skapa syntetisk data, berikad med beskrivande information och sannolikhetsfördelningar. Bidirektionaliteten gör det också möjligt för oss att utveckla effektiva mekanismer för att detektera och hantera bias i modellerna.

De medverkande forskargrupperna har kompletterande expertis: forskargruppen vid KTH har lång erfarenhet av probabilistisk djupinlärning för analys och syntes av mänsklig verbal och icke-verbal kommunikation. Gruppen vid Umeå universitet, är experter på transduktor- och grammatikmodeller för att generera semantiska grafer och har nyligen börjat tillämpa dessa för att analysera multimodala data. De bidrar också med erfarenhet av detektion och hantering av bias. Forskargruppen vid Linköpings universitet kompletterar med omfattande kunskaper om naturlig språkbehandling, där språk är en diskret men observerbar signal av stort värd för att överbrygga projektets två ändar.

Utöver sitt vetenskapliga värde förväntas projektet göra ett betydande samhälleligt avtryck. De resulterande teknologierna kan t.ex. användas för att skapa virtuella patienter för medicinsk träning, för att modellera icke-spelbara karaktärer i videospel och för att härleda affektiva tillstånd och underliggande hälsoproblem från mänskligt tal och icke-verbalt beteende.

Dina arbetsuppgifterna består i att bidra till gruppens forskning inom området genom att komplettera gruppmedlemmarnas expertis.

Kvalifikationer

 • Masterexamen i datavetenskap
 • Goda kunskaper om formella metoder, t.ex. språkteori, och maskininlärning.
 • Bevisad förmåga att skriva vetenskapliga artiklar samt hålla presentationer för olika målgrupper

Önskvärda personliga egenskaper:

 • God kommunikationsförmåga, inklusive mycket goda färdigheter i engelska
 • Förmåga att bedriva sitt arbete självständigt och som en del av en forskargrupp
 • God förmåga att samarbeta med andra människor

Meriterande kvalifikationer:

 • Naturlig språkbehandling
 • Formella grafspråk
 • Maskininlärning av grafrepresentationer
 • Empiriska metoder, inklusive formell hypotesprövning

Ansökan

En fullständig ansökan ska minst innehålla följande:

 • Personligt brev (motiverar varför du ansöker och vilka planer du har för din forskning, max 2 sidor)
 • Curriculum vitae (CV) med publikationslista
 • En kopia av examensbevis
 • Kontaktuppgifter (inklusive e-postadress) för minst två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan görs via vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är den 30 mars 2023.

Ytterligare information ges av Johanna Björklund (johanna@cs.umu.se), Henrik Björklund (henrik@cs.umu.se) eller Frank Drewes (drewes@cs.umu.se) 

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-309-23
Kontakt
 • Frank Drewes, 090-7869790
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-09
Sista ansökningsdag 2023-03-30

Tillbaka till lediga jobb