Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. Vi söker nu en första forskningsingenjör med specialisering inom ultrasnabb kemisk avbildning. Anställningen är på deltid (60 %) och tidsbegränsad till 2023-07-31 med tillträde 2023-02-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 21 december 2022

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet handlar om att vidareutveckla och använda laserbaserad fototermisk mikroskopi för att studera fettsyror och lipiddroppar i levande celler. Första forskningsingenjören kommer att genomföra analyser av cellprover med hjälp av ett nytt, egenutvecklat mikroskop baserad på ultrasnabb mid-infraröd fototermisk avbildning. Fokus ligger på att studera hur fettsyror, markerad med små IR-aktiva molekyler, tas upp av celler. Arbetet omfattar beredning av prover, mätning, utvärdering av data, samt analys av resultaten. Visst underhåll av mikroskopet och optimering av analysmetoden ingår. De huvudsakliga delsyftena med projektet är att

  • Utföra en spatial-temporal analys av hur fettsyror tas upp i levande celler, och hur lipiddroppar bildas.
  • Utvecklar metoden fototermisk avbildning mot in situ mätningar med bildhastighet upp till 100 bilder/sekund, samt fasavbildning.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen inom fysik, kemi eller motsvarande. Din profil ska vara mot laserspektroskopi, mikroskopi och kemisk avbildning med fokus på fototermisk avbildning och du måste ha en allmän kunskap inom ämnet mätteknik.

Därutöver ska du ha dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och analytiskt forskningsrelaterat arbete inom områdena laserspektroskopi och biomedicin. Vidare krävs dokumenterad kunskap om och erfarenhet av system och instrumentering för mikroskopi och kemisk avbildning.

Du har erfarenhet av arbete med avancerad experimentell utrustning kopplat till laserspektroskopi och mikroskopi, samt beredning och analys av biologiska prover. Förmågan att arbeta självständigt och lösningsorienterat med stor noggrannhet och hög säkerhet krävs.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området, med fokus på kemisk avbildning i livsvetenskap. God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga då projektet sker i nära samarbete med andra (forskar-)grupper.

 Ansökan
Din ansökan skall innehålla följande:

  • Ett brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan samt dina kontaktuppgifter (max 2 sidor).
  • Curriculum vitae.
  • Styrkta kopior av relevant(a) examensbevis och certifikat.
  • Kopior av relevanta publikationer.

Ansökan ska skickas via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 21 december 2022.

Information
För mer information kontakta Florian Schmidt, tel.: +46 90 786 76 11, e-mail: florian.schmidt@umu.se   

Välkommen med din ansökan!

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2023-07-31
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 60 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1847-22
Kontakt
  • Florian Schmidt, 0907867611
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-28
Sista ansökningsdag 2022-12-21

Tillbaka till lediga jobb