Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. Vi söker nu en första forskningsingenjör med specialisering inom ultrasnabb kemisk avbildning. Anställningen är på deltid (30 %) i 5 månader med tillträde 2022-08-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 14 juli 2022.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet handlar om att vidareutveckla och använda laserbaserad fototermisk mikroskopi för att studera fettsyror och lipiddroppar i levande celler. Första forskningsingenjören kommer att genomföra analyser av cellprover med hjälp av ett nytt, egenutvecklat mikroskop baserad på ultrasnabb mid-infraröd fototermisk avbildning. Fokus ligger på att studera hur fettsyror tas upp av celler. Arbetet omfattar beredning av prover, mätning, utvärdering av data, samt analys av resultaten. Visst underhåll av mikroskopet och optimering av analysmetoden ingår. De huvudsakliga delsyftena med projektet är att

  • Utföra en spatial-temporal analys av hur alkyne-fettsyror tas upp i levande celler, och hur lipiddroppar bildas.
  • Utvecklar metoden fototermisk avbildning mot in situ mätningar med bildhastighet upp till 100 bilder/sekund, samt fasavbildning.

Kompetenskrav
Doktorsexamen inom fysik, kemi eller motsvarande. Profilering mot laserspektroskopi, mikroskopi och kemisk avbildning med fokus på fototermisk avbildning. Allmän kunskap inom ämnet mätteknik.

Dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och analytiskt forskningsrelaterat arbete inom områdena laserspektroskopi och biomedicin. Dokumenterad kunskap om och erfarenhet av system och instrumentering för mikroskopi och kemisk avbildning.

Erfarenhet av arbete med avancerad experimentell utrustning kopplat till laserspektroskopi och mikroskopi, samt beredning och analys av biologiska prover. Förmåga att arbeta självständigt och lösningsorienterat med stor noggrannhet och hög säkerhet.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området, med fokus på kemisk avbildning i livsvetenskap. God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga då projektet sker i nära samarbete med andra (forskar-)grupper.

 Ansökan
Din ansökan skall innehålla följande:

  • Ett brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan samt dina kontaktuppgifter (max 2 sidor).
  • Curriculum vitae.
  • Styrkta kopior av relevant(a) examensbevis och certifikat.
  • Kopior av relevanta publikationer.

Ansökan ska skickas via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 14 juli 2022. Anställningen är på deltid, 30 % och tidsbegränsad till 5 månader med tillträde 1 augusti 2022 eller enligt överenskommelse.

Information
För mer information kontakta Florian Schmidt, tel.: +46 90 786 76 11,

e-mail: florian.schmidt@umu.se   

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2022-08-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 30
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1187-22
Kontakt
  • Florian Schmidt, 0907867611
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-20
Sista ansökningsdag 2022-07-14

Tillbaka till lediga jobb