Umeå universitet, institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Beskrivning

Institutionen för datavetenskap har cirka 160 anställda från ett tjugotal länder och är inne i en kraftig expansionsfas. Vi bedriver utbildning och forskning inom ett brett spektrum av det datavetenskapliga området, och erbjuder utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Nära 2000 studenter på 14 olika program läser hos oss vilket motsvarar 460 heltidsstudenter.

Institutionen för datavetenskap söker en studiesamordnare med uppgift att i huvudsak stödja studenter i olika slags studierelaterade frågor. Anställningen är på 100% med tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse. Tjänsten är en tillsvidareanställning.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna utgörs i huvudsak av studievägledning av både befintliga och potentiella studenter som läser program och kurser vid Institutionen för datavetenskap. I uppgifterna ingår att vara programstudievägledare för Kandidatprogrammet i datavetenskap samt de masterprogram som institutionen ansvarar för (just nu är det Masterprogrammen i Datavetenskap och Artificiell intelligens). Utöver programstudievägledningen ingår också att vägleda de studenter som läser datavetenskap som fristående kurser. Vid institutionen finns ytterligare två programstudievägledare att samarbeta med.

Arbetet innebär att ge personlig studievägledning individuellt eller i grupp genom samtal (fysiska eller digitala), e-post eller per telefon samt att ge studentinformation om institutionens utbildningar och att arrangera informationsträffar om profilval och valbara kurser i samarbete med de andra studievägledarna. Vidare ingår att vara stöd vid beredning av tillgodoräknanden samt att informera potentiella studenter om institutionens huvudämnen, kurser och program, aktuellt utbud och studiernas upplägg. Bland arbetsuppgifterna ingår även att informera om karriärmöjligheter för studenterna efter utbildningen. I samarbete med institutionens kommunikatörer läggs delar av studentinformationen upp på websidor.

I arbetsuppgifterna ingår vidare att delta vid universitets-, fakultets- och institutionsgemensamma studentrekryteringsinsatser och att vara kontaktperson för studenter med särskilda behov. Som programstudievägledare ingår det också att bedöma studenternas ansökningar inom program och förbereda för beslut om antagning till senare del. För att kunna utföra arbetsuppgifterna krävs ofta arbete i ett eller flera studieadministrativa system som exempelvis Ladok och NyA.

I din roll har du ett nära samarbete med övriga studievägledare, studierektor, studieadministratörer, programansvariga och lärare vid institutionen. Du förväntas ta en samordnande roll och vara en länk mellan studenter, lärare och utbildningsansvariga, men även mellan utbildningarna och det omgivande samhället genom att aktivt skapa nätverk och kontaktytor företag och andra externa intressenter. Program- och kursadministrativa arbetsuppgifter ingår liksom att introducera och stötta lärare i system som används inom undervisning som exempelvis Canvas, TimeEdit och Ladok.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • högskoleexamen inom datavetenskap eller utbildning som bedöms likvärdig 
 • mycket goda kunskaper i svenska och engelska, muntlig som skriftlig.
 • god datorvana och kunskaper i Officepaketet samt att du har lätt för att lära dig nya administrativa system
 • god förmåga att kommunicera till såväl enskilda som större grupper samt i såväl tal som text
 • god kunskap om och förmåga att tillämpa gällande regelverk inom området.

Du ska ha lätt för att arbeta självständigt samt vara initiativtagande, självgående och flexibel.

Som person besitter du god samarbetsförmåga, är relationsskapande samt serviceinriktad.

Vi ser också att du är strukturerad och kvalitetsmedveten.

Övriga önskvärda kvalifikationer

 • Erfarenhet av studievägledning och studiesamordning inom universitetet eller högskola
 • Goda kunskaper i aktuella administrativa system som Ladok, Canvas, NyA och Episerver
 • Erfarenhet av kommunikationsarbete

Ansökan

Du ansöker via universitetets e-rekryteringssystem Varbi. Din ansökan ska vara inkommen senast 2022-07-13 och ska innehålla:

 • personligt brev med motivering varför du söker tjänsten
 • CV/meritförteckning
 • dokumentation av formella meriter (betyg, examensbevis, kursintyg etc.)
 • övrig dokumentation (arbetsintyg, arbetsbetyg etc.)
 • kontaktuppgifter till minst två referenser

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde September eller enligt överrensstämmelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1124-22
Kontakt
 • Mikael Lindbäck, 090-7865440
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-22
Sista ansökningsdag 2022-07-13

Tillbaka till lediga jobb