Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

”På institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering bedriver vi forskning och undervisning inom våra fem ämnesområden: Arbetsterapi, Fysioterapi, Geriatrik, Idrottsmedicin och Rehabiliteringsmedicin.”

Vi söker nu en postdoktor, med dokumenterad erfarenhet av kvalitativa forskningsmetoder, till ett projekt om högintensiv intervallträning för äldre personer. Anställningen avser heltid under 2 år. Tillträde den 1 maj eller enligt överenskommelse.

Beskrivning

Den postdoktor vi söker kommer att arbeta inom ”the Umeå HIT Study”, som är ett interdisciplinärt forskningsprojekt. Projektet har som syfte att utvärdera och implementera ett högintensivt intervallträningsprogram utvecklat för äldre personer. Studien inkluderar två delar, först en randomiserad kontrollerad studie (RCT) som utvärderar genomförbarhet och effekter av träningsprogrammet på muskel, hjärna, kardiovaskulär och psykologisk funktion bland äldre personer som inte är träningsaktiva. I RCTn jämfördes ett program med högintensiva sex-sekundersintervaller med kontinuerlig konditionsträning med medelhög intensitet. Båda träningsformerna genomfördes i grupp på spinningcyklar på en träningsanläggning. All data från RCTn är insamlad. Intervjuer med deltagarna genomfördes i fokusgrupper direkt efter avslutad träningsperiod och individuella intervjuer genomfördes sex månader senare. Syftet med intervjuerna var bl a att studera deltagarnas erfarenheter av träningen samt om och hur deras träningsvanor förändrats efter avslutad träningsperiod. Den andra delen av studien, implementeringen av träningsprogrammet, syftar till att nå ut med träningsformen till stora grupper av äldre personer. Detta ska underlättas genom att dels förenkla det träningsupplägg som använts i RCTn, men även genom att utveckla liknande sätt att träna som är anpassade till hemmiljö. Implementeringsdelen, som ännu inte är påbörjad, planeras att genomföras i samarbete med äldre personer och seniororganisationer.

Arbetsuppgifter

Du kommer som postdoktor att både arbeta självständigt och samarbeta i ett team av juniora och seniora forskare från olika discipliner. I anställningen ingår att planera och genomföra forskning inom projektet, med största tyngd på datainsamling, analys och rapportering av resultat. Det kan även ingå handledning av studenter på kandidat- och masternivå. 

Du kommer dels att arbeta med redan insamlade intervjudata från RCTn och med den planerade implementeringsdelen av projektet. I den senare delen kan det bli aktuellt att planera och genomföra workshops och intervjuer, bl a om möjliga alternativ till träning på spinningcyklar och hur en i träningsprogrammet på bästa sätt kan stödja en beteendeförändring för att starta upp och fortsätta att träna på detta sätt. 

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Vi söker dig som avlagt doktorsexamen inom medicinsk vetenskap eller annat för projektet relevant område. 

Vi söker en kandidat som har dokumenterad erfarenhet i kvalitativa metoder, exempelvis inom Kvalitativ Innehållsanalys, Grundad teori (Grounded Theory) eller Diskursanalys. Utmärkt muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska är ett krav. Då kontakt med deltagare planeras ingå i arbetet är det också ett krav att kunna tala och skriva svenska, då deltagarna inte kan förväntas kommunicera på annat språk. Dessutom är redan insamlat material från intervjuer, vilket ska analyseras, på svenska. 

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Det är meriterande att ha erfarenheter av klinik och/eller forskning relaterat till fysisk träning och datainsamling bland äldre personer. Kunskaper inom beteendeförändringsteorier är meriterande, liksom erfarenheter av brukarmedverkan i forskning. 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år, enligt villkor i avtal från 1 februari 2022 om tidsbegränsad anställning som postdoktor. 

Ansökan ska innehålla:

·        En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.

·        CV

·        Publikationslista

·        Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina

·        Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 15 april 2022. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ÖK
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-494-22
Kontakt
  • Erik Rosendahl, 090-7869137
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-03-18
Sista ansökningsdag 2022-04-15

Tillbaka till lediga jobb