Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör, inom området syntetisk läkemedelskemi som kommer att arbeta inom ett projekt med fokus på metodutveckling, design, syntes och utvärdering av substituerade ringsammansatta 2-pyridoner. Vi söker dig med en doktorsexamen inom organisk kemi eller läkemedelskemi med erfarenhet inom heterocykelkemi. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till 24 månader. Tillträde enligt överenskommelse. Ansök senast 2 oktober 2020.

Projektbeskrivning
Det finns ett ständigt behov av nya centralfragment för utveckling av läkemedelslika föreningar. Vi har utvecklat flerkomponentsystem (Multi component reactions) som möjliggör effektiv syntes av avancerade multiringsammansatta 2-pyridoner. Dessa testas för antibakteriell aktivitet i syfte att främst avväpna sjukdomsframkallande bakterier. En av de egenskaper som vi slår ut med våra föreningar är bakteriens förmåga att bygga fibrer där en fibertyp är amyloid. I och med detta har vi även börjat studera våra föreningar i det sammanhanget och involvera humana amyloider (t.ex. de amyloider som associeras med Alzheimers eller Parkinsons sjukdom). Projektet har de senaste åren avancerat på ett mycket tillfredställande sätt vilket gör att vi har genererat en stark kunskap om strukturaktivitet. Vi har effektiva föreningar in vitro i cellbaserade testsystem.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är syntes och karaktärisering av substituerade ringsammansatta 2-pyridoner. Förutom detta kommer även metodutveckling av nya multikomponentreaktioner att utvecklas vidare för att syntetisera nya ringsammansatta 2-pyridoner. Du kommer också att interagera med molekylärbiologer vid testning av föreningarna för att effektivisera vidareutvecklingen. Vidare kommer du att vara ett nav i forskargruppen och interagera med såväl doktorander, postdoktorer och studenter på olika nivåer (kandidat eller master). I arbetet ingår även att, tillsammans med andra forskare, delta i att skriva vetenskapliga publikationer.

Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen inom organisk kemi eller läkemedelskemi eller motsvarande och erfarenhet inom heterocykelkemi. Stor erfarenhet av syntes av substituerade ringsammansatta 2-pyridoner är ett krav då anställningen kräver specifika kunskaper för förfinad syntes av derivat inom dessa substansklasser. Tidigare arbete med metodutveckling och syntes av föreningar med förbättrade egenskaper krävs då detta kommer att ingå i anställningen. Goda kunskaper i engelska är ett krav. Projektet är multidisciplinärt och drivs mellan flera forskargrupper varför den sökandes förmåga att interagera och kommunicera krävs.

Villkor
Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år, med start enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande handlingar:

  • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan, (max 2 sidor)
  • CV, inklusive publikationslista
  • Kopia av doktorsavhandling och eventuella relevanta publikationer
  • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta examensbevis och betyg
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2 oktober 2020.

Närmare upplysningar lämnas av professor Fredrik Almqvist, tfn: 090-786 69 25 eller e-post: fredrik.almqvist@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1199-20
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-09-11
Sista ansökningsdag 2020-10-02

Tillbaka till lediga jobb