Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Postdoktor (2 år) i energiteknik med inriktning mot termokemisk processkemi

Forskningsmiljön Themochemical Energy Conversion Laboratory (TEC-Lab) vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en postdoktor för studier undersökande reologiska egenskaper hos slagg från biomassaförgasning. Arbetet bedrivs i sin helhet inom Svenskt Förgasningscentrum och noden Bio4Gasification, finansierat av Energimyndigheten.

Projektbeskrivning

Kännedom om reologiska egenskaper hos det slagg som bildas av smältande aska vid suspensionsförgasning av biomassa är av yttersta vikt för vidare processutveckling. Egenskaperna är beroende av bränslesammansättning och processvariabler. Projektet syftar till att vidga området med kända egenskaper för att göra teknologin mer flexibel och förutsägbar. Specifikt kommer viskositetsmodeller utvärderas teoretiskt och experimentellt. Vidare kommer modellerna implementeras i processimulerande modeller och i studier som jämför predikterade egenskaper med observationer från experiment i större skala. En stor del av modelleringsarbetet kommer att ägnas åt att öka förståelsen av effekter av partiell smälta, löslighet mellan olika system och effekter av varierande ångtryck över smältan.

Kompetenskrav

Du ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i kemiteknik, energiteknik eller angränsande ämne. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Dokumenterad erfarenhet av experimentellt arbete med högtemperaturkemi är ett krav, liksom omfattande erfarenhet av modellering av termodynamisk faskemisk jämvikt och viskositet. Erfarenhet av experiment relaterade till asksmältor i större skala (pilot eller industri), såväl som arbete med relevanta analytiska tekniker (tex. SEM-EDS och XRD) är meriterande.

Stor vikt kommer även att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbets- och kommunikationsförmåga, samt analytisk förmåga. Det är viktigt att du har god initiativförmåga och förmåga till självständigt arbete. Projektet bedrivs i en internationell miljö, och därför krävs mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. 

Ansökan

Din ansökan ska innehålla:

  • Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor)
  • Curriculum vitae (CV) med publikationslista
  • Kopior på relevanta examensbevis
  • Kopia av avhandlingen och relevanta publikationer (max 5 publikationer)
  • Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi, och ska vara inkommen senast 2018-05-04. 

Övrig information

Anställningen gäller heltid i 24 månader. Tillträde 2018-06-01 eller enligt överenskommelse.

Närmare upplysningar lämnas av Universitetslektor
Markus Broström, tel 090-786 59 71, markus.brostrom@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-658-18
Kontakt
  • Markus Broström/Universitetslektor, 090-786 59 71
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-04-09
Sista ansökningsdag 2018-05-04

Tillbaka till lediga jobb