Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Projektbeskrivning
Proteiner är huvudmaskinen för alla levande processer i en cell. De tillhandahåller strukturella element, reglerar biokemiska reaktioner som enzymer och är gränssnittet till utsidan som receptorer och transportörer. Liksom alla andra maskiner måste proteiner monteras korrekt och behöver underhåll efter skada, orsakad av t.ex. förändringar i miljöförhållanden, genetiska mutationer och begränsningar i tillgången på kofaktorer. Proteaser och chaperoner hjälper till vid reparation, montering och vikning av skadade och missveckade proteinkomplex, de är kostnadseffektiva och har låg energiinvestering jämfört med nysyntes. I detta projekt vill vi undersöka lokalisering, funktion och aktivitet av proteaser som är involverade i fotosyntes med tanke på deras evolutionära utveckling.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär att punktmuterad backtrav (Arabidopsis) ska beställas, odlas och analyseras om mutationenerna är homozygota. Ytterligare mutanter som inte kan erhållas från stockcentret ska framställas på plats i Umeå. Intakta kloroplast thylakoidmembraner ska isoleras med hjälp av olika biokemiska metoder. Mutanter ska också framställas av cyanobakterium Synechocystis sp. PCC 6803. Proteaserna kommer att isoleras från backtrav och Synechocystis, analyseras biokemiskt och biofysiklaliskt. Proteaserna kommer även att analyseras immunologiskt och masspektrometriskt. Rekombinanta proteaser ska genereras och användas för att producera antikroppar.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen i biologi med fokus inom växtbiokemi eller motsvarande. Du har bakgrund i växtmolekylärbiologi, växtbiokemi och växtfysiologi. Du har erfarenhet av att odla växter (d.v.s. Arabidopsis thaliana), alger (G. theta) och cyanobakterier (Synechocystis sp. PCC 6803). Du har erfarenhet av biokemiska och molekylärbiologiska metoder, såsom kloning, framställning av växtmutanter i backtrav och cyanobakterier samt av arbete med eukaryota eller prokaryota proteaser och isolering av transgena växter. Du har erfarenhet av analys av protein-protein-interaktioner samt analyser med 1D och 2D SDS-PAGE och kromatografi. Du har grundläggande kunskaper i MALDI och quadrupole-MS och goda kunskaper i fysiologiska metoder såsom PAM, Imaging-PAM, histofärgning. Du har också goda kunskaper i engelska såväl i tal såsom i skriftlig form. Det är meriterande om du har erfarenhet av att odla växterna Sinapis alba, Nicotiana tabacum, Nicotiana benthamiana samt Pisum sativum. Det är också meriterande om du har internationell postdoktoral erfarenhet, erfarenhet av handledning av studenter och undervisning av forskningsmetoder.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, examensbevis inklusive doktorsexamen samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2018-05-04. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2018-09-14. Tillträde 2018-06-15 eller enligt överenskommelse.

Närmare upplysningar lämnas av professor Christiane Funk, tfn: 090-7867633 eller e-post: christiane.funk@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.chemistry.umu.se.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2018-09-14
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-06-15 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-684-18
Kontakt
  • Christiane Funk, 090-7867633
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-04-13
Sista ansökningsdag 2018-05-04

Tillbaka till lediga jobb