Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för idé- och samhällsstudier söker en Staff Scientist i funktionshinderforskning som undersöker funktionsnedsättning i relation till ålder. Anställningen avser tillsvidare (100%) och finansieras av Wallenbergstiftelserna. Sista ansökningsdag är 2024-11-22.

Projektbeskrivning 

Det tvärvetenskapliga projektet DISTIME och dess forskargrupp leds av Lotta Vikström, professor i historia. De undersöker funktionsnedsättningar ur livsförloppsperspektiv som omfattar människors hela levnadsbana i Sverige i nutid, framtid och 200 år tillbaka i tiden. Projektet består av tre forskningsteman som analyseras med kvalitativa och kvantitativa metoder: 

Tema 1: Riskfaktorer och funktionsnedsättningar – förr och nu
Temat kartlägger riskfaktorer till att olika funktionsnedsättningar uppträder i människors liv från ung till äldre ålder.

Tema 2: Följder för hälsa – förr och nu
Temat undersöker vilka följder olika funktionsnedsättningar får för människors hälsa längs livet och på äldre dagar.

Tema 1–2 ger unik kunskap om omständigheter som bidrar till att främja respektive förhindra personers delaktighet i samhället pga. funktionsnedsättningar och människors välbefinnande och vårdbehov, från yngre till äldre ålder, från 1800-tal till idag. Resultatens spännvidd över såväl historisk tid som människors livstid möjliggör ett tredje tema med fokus på jämförelser.

Tema 3: Funktionsnedsättningar över tid och i framtiden – förekomst och föreställningar
Temat bygger delvis på resultat från Tema 1–2. Funktionsnedsättningars förekomst i Sveriges befolkning över tid uppskattas med statistiska metoder som bidrar till att förutse framtida mönster och följder för folkhälsan. Dessutom undersöks hur människor med funktionsnedsättningar idag upplever sitt åldrande och framtiden, samt hur föreställningar om funktionsnedsättningar framträder i fiktionsberättelser.

För mer information se hemsidan för DISTIME.

Arbetsuppgifter

Vi söker en Staff Scientist som ska bedriva kvalitativ forskning som bidrar till DISTIME-projektets tema 2 och/eller tema 3 (se hemsidan). Mer specifikt avser forskningens inriktning undersökningar av hur människor i Sverige idag upplever eller ser på funktionsnedsättning/funktionalitet i relation till ålder/åldrande, nu och i framtiden. Forskningsadministrativa arbetsuppgifter kan ingå i arbetsuppgifterna. Undervisning i mindre omfattning kan också ingå. 

Kompetenskrav

  • Doktorsexamen inom humaniora eller samhällsvetenskap, eller utländsk examen som bedöms motsvara sådan doktorsexamen. 
  • Erfarenhet av tvärvetenskaplig forskning
  • God förmåga att uttrycka sig muntligt och skriftligt på svenska liksom god förmåga att både samarbeta och arbeta självständigt

Övriga önskvärda kvalifikationer

  • Erfarenhet av funktionshinderforskning
  • Tidigare erfarenhet av samarbete i forskningsprojekt 

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen (1–2 sidor)
  • CV 
  • Publikationslista med bilagda kopior av de 3–5 viktigaste arbetena inkl. avhandlingen
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Forskningsplan som inte bör överstiga 30 000 tecken inklusive blanksteg och som ska innehålla beskrivning av projektets: 
    - syfte och problemområde
    - tidigare forskning
    - genomförande, dvs. metod, material och teori
    - relevans i relation både till forskningsläget och DISTIME-projektets tema 2 och/eller tema 3
    - tidsplan
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2024-11-22

Övriga upplysningar

Anställningen är heltid och tillsvidare med tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse. Den som anställs på den utlysta befattningen förväntas aktivt bidra till att utveckla den lokala forskningsmiljön vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, där anställningen är placerad. Hög närvaro i miljön är därför ett krav. Anknytning till annan forskningsmiljö vid Umeå Universitet kan bli aktuell beroende på den utvalda kandidatens forskningsbakgrund.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av professor Lotta Vikström, 090-786 62 66 lotta.vikstrom@umu.se eller prefekt Jonas Nilsson, 090-786 99 90 jonas.nilsson@umu.se

För mer information om institutionen för idé- och samhällsstudier se vår hemsida.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1339-24
Kontakt
  • Jonas Nilsson, prefekt, 090-7869990,jonas.nilsson@umu.se
  • Lotta Vikström, professor, 090-7866266,lotta.vikstrom@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-10-31
Sista ansökningsdag 2024-11-22
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb