Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker en doktorand till institutionen för klinisk mikrobiologi. Forskningsprojektet fokuserar på en förbättrad förståelse av humorala immunsvar vid infektion eller vaccination. Du blir en del av en ledande forskargrupp som samarbetar med andra ledande forskare i Sverige. Vi erbjuder en internationell, stimulerande och samarbetsorienterad forskarmiljö där din vetenskapliga karriärutveckling främjas. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med start snarast eller enligt överenskommelse.

 

Projektet

Forskargruppen leds av Professor Mattias Forsell. Projektet kommer använda sig av patientprover och utförs i nära samarbete med kliniska forskare vid Norrlands universitetssjukhus.

Doktorandens ansvar innefattar planering och utförande av experiment, analys av data samt rapportering och publicering av resultaten i vetenskapliga tidskrifter och på internationella konferenser.

Vi söker en doktorand som kommer att arbeta i projekt för att förstå hur långtidsimmunitet byggs upp och behålls i åratal efter en hantavirusinfektion. Projektet är en del av en större studie om patogenes och immunitet mot hantavirus som pågått sedan 2004.

Du kommer att arbeta med avancerad immunologisk metodik för att analysera immunsvar efter infektion eller vaccination på cellulär, molekylär och genetisk nivå.

 

Arbetsuppgifter

  • Doktorandtjänsten ger dig möjlighet att utvecklas till en självständig forskare som på egen hand planerar och utför experiment, tolkar resultat och sätter dessa i en vetenskaplig kontext.
  • Du kommer att få presentera och diskutera din forskning med andra forskare inom och utanför gruppen.
  • Du är aktivt engagerad i sammanställning och publicering av forskningsresultat.
  • Du kommer att handleda svenska och utländska studenter på master/magister-nivå, och delta i institutionens övriga undervisning.
  • Du agerar i överensstämmande med universitetets policy för lika möjligheter och dataskydd.

 

Behörighet och kvalifikationer

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har en universitetsutbildning om minst 240 högskolepoäng (ECTS), varav minst 60 poäng på avancerad nivå, eller motsvarande utbildning som förvärvats på annat sätt i Sverige eller utomlands.

Sökande ska vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på svenska och engelska, kunna arbeta självständigt såväl som i samarbete med andra och vara mycket motiverad.

Du som antas till utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå Utbildning på forskarnivå - handbok (umu.se)

 

Meriterande  

  • Examen i biomedicin, biomedicinsk laboratorievetenskap, molekylärbiologi eller bioteknik.
  • En medicinsk examen kan också övervägas om den sökande kan visa på betydande preklinisk forskningserfarenhet.
  • Erfarenhet av utveckling av immunologiska metoder för analys av serologi, bindning och neutralisation.
  • Praktisk erfarenhet och kunskap om antikroppsbaserad metodik som ELISA och flödescytometri, proteinrening samt metabolomik.
  • Erfarenhet av arbete med patientprover från infektionsklinik samt av isolering av immunceller från helblod.

Att vara doktorand innebär att ägna sig åt ett forskningsprojekt under handledning av erfarna forskare och enligt en individuell studieplan. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års heltidsstudier på forskarnivå.

 

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

1. Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker tjänsten (max 2 sidor)

2. CV/meritförteckning

3. Examensbevis

4. Uppsatser/övriga publikationer

5. Ev. övriga meriter med relevans för anställningen

6. Kontaktuppgifter till två referenspersoner

 

Ansökan görs elektroniskt via Varbi, dnr AN 2.2.1-1169-24.

Handlingar som skickas ska vara i word eller pdf-format.

Sista ansökningsdag är 2024-09-23

 

Övrig information 

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år. Anställningen förlängs med den tid du deltar i undervisning.

Tjänsten tillträds snarast.

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

För frågor, vänligen kontakta Mattias Forsell. E-post: mattias.forsell@umu.se

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1169-24
Kontakt
  • Mattias Forsell, mattias.forsell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-09-02
Sista ansökningsdag 2024-09-23

Tillbaka till lediga jobb