Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för diagnostik och intervention utlyser en doktorandtjänst inom ämnet experimentell onkologi Anställningstiden är fyra år och avser heltid med start enligt överenskommelse.  

Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten - handbok (umu.se)).

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att arbeta inom ett translationellt immunonkologiskt projekt för terapeutisk vaccination mot cancer med hjälp av ett RNA-baserat leveranssystem. Hypotesen är att en T cell medierad cancerspecifik immunitet kan induceras genom användning av neoantigener anrikade på extrakromosomala DNA-molekyler. I arbetet ingår att identifiera neoantigener och utveckla personliga RNA-baserade cancervacciner. Ett antal ex-vivo och in-vivo modellsystem kommer att användas för att verifiera immunogenicitet och skyddspotential hos kandidatvacciner.  

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojekt såväl som forskarutbildningskurser, journal clubs, seminarier etc. 

Doktoranden kommer att arbeta med planering och utförandet av experiment samt delta i samarbeten med andra forskargrupper kopplade till projektet. Forskningsuppdragen omfattar identifiering och validering av relevanta neoantigener till formuleringen av ett personligt anpassat vaccin och en personligt anpassad behandling. Detta inkluderar att konstruera och effektivisera expressionsvektorer för in vitro translation av mRNA cancervaccin samt optimera formuleringen av lipidnanopartiklar. Det innefattar analys av upptag och uttryck av vaccinet i antigenpresenterande celler. För att undersöka effektiviteten av cancervaccinet kommer doktoranden att genomföra djurförsök i relevanta modeller samt utveckla ett testsystem som minskar användandet av djurförsök för att testa effektiviteten av RNA-cancervaccinerna.

Antagningskrav 

För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen. 

Grundläggande behörighet  

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§). 

Särskild behörighet 

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att en tilltänkt doktorand presenterar sin forskningsplan på engelska inför en av prefekten utsedd bedömningsgrupp. 

Övriga kvalifikationer  

Särskilt meriterande är erfarenhet av immunologiska metoder, så som flödescytometri och cellsortering samt arbete med isolering av immunceller från blod följt av cytokinmedierad differentiering till specifika populationer av immunceller. Erfarenhet av genediteringsmetoder, såsom CRISPR, av cellinjer och immunceller är också meriterande. Allmänna kunskaper inom molekylärbiologiska tekniker krävs och en stark bakgrund inom experimentell immunologi anses särskilt fördelaktigt.

Ansökan 

Ansökan ska innehålla: 

  • Ett personligt följebrev med motivering till varför du söker och varför du är lämpad för forskarutbildningsplatsen. 
  • En meritförteckning. 
  • Styrkta kopior av examensbevis, betyg och intyg. 
  • Kopior på examensarbete och eventuella publikationer. 
  • Kontaktinformation till minst två referenspersoner. 

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2024-04-01.

Löneplacering 

Lön i enlighet med fastställd lönestege för doktorandbefattningar. 

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-375-24
Kontakt
  • Jonas Nilsson, Forskare, jonas.a.nilsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-11
Sista ansökningsdag 2024-04-01

Tillbaka till lediga jobb