Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

”På institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering bedriver vi forskning och undervisning inom våra fem ämnesområden: Arbetsterapi, Fysioterapi, Geriatrik, Idrottsmedicin och Rehabiliteringsmedicin.”

Doktorandprojektet

Forskargruppen studerar människans rörelseförmåga med tonvikt på tillstånd efter sjukdom eller skada. Den aktuella tjänsten rör ett projekt om främre korsbandsskador, konsekvenser av skadan och skillnader i rörelsekontroll hos personer med korsbandsskada jämfört med knäfriska kontrollpersoner och hur man bäst kan mäta detta.  Fokus är på teknikanvändning inom fysioterapi, inklusive rörelseanalys med laboratoriebaserad metodologi (kinematik, kinetik, elektromyografi-registrering av muskelaktivitet). En del av projektet utgör kvalitativ undersökning av fysioterapeuters uppfattning om nuvarande och framtida rehabilitering av korsbandsskada inklusive teknikanvändning. Forskningen syftar till att utvärdera och utveckla kliniska tränings- och mätmetoder och utgör multiprofessionellt samarbete med bl.a. ingenjörer, statistiker och ortopeder. 

Om anställningen

Anställningen som doktorand utgör utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Sökande måste vara tillgänglig att påbörja anställningen under 2023. I anställningen ingår även att doktoranden genomgår forskarutbildningsprogrammet vid medicinska fakulteten, Umeå universitet, deltar i seminarier och “journal clubs” samt presenterar på vetenskapliga konferenser. Det kan finnas möjlighet att under doktorandtiden undervisa, maximalt 20% och om så är fallet förlängs doktorandtiden i motsvarande grad. 

Kvalifikationer

Krav för anställningen är; 

  • Högskoleutbildning som legitimerad fysioterapeut omfattande 240 hp med magisterexamen inom för projektet relevant område.
  • Kunskap i anatomi, fysiologi, biomekanik och idrottsmedicin.
  • Erfarenhet av kliniskt arbete med utvärdering och rehabilitering av knäskador, inklusive kunskap om funktionella tester. 

Meriterande för anställningen är;

  • Masterexamen i medicinsk vetenskap/hälsovetenskap eller motsvarande
  • Erfarenhet av systematiska litteraturöversikter och kvalitativ metodik
  • Kunskaper och erfarenhet av databearbetning med statistikprogram och mjukvara för kvalitativ databearbetning
  • Dokumenterad erfarenhet av forskning relevant för projektet inklusive vetenskaplig publicering  

Bedömningen av behöriga sökande grundar sig på den sökandes meriter och förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen. 

Behörighet

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har:

  • Nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning. 
  • Erfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet.
  • Nödvändiga språkkunskaper i engelska och svenska, både skriftliga och muntliga kunskaper avses.  


Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

1. Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker tjänsten (max 2 sidor)
2. CV/meritförteckning, (max 5 sidor)
3. Kopior av examensbevis el dylikt av relevans för att styrka uppgifter i CV
4. Uppsatser/övriga publikationer
5. Ev. övriga meriter med relevans för anställningen
6. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner inkl deras titlar

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ÖK
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1470-23
Kontakt
  • Charlotte Häger, 090-7869275
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-10-02
Sista ansökningsdag 2023-10-22

Tillbaka till lediga jobb