Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för datavetenskap söker en postdoktor inom området Beräkningsbaserad designoptimering för vågproblem. Anställningen avser heltid under två år med tillträde 2023-06-01 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap
Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en postdoktor inom Beräkningsbaserad designoptimering för vågproblem.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som postdoktor hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor. 

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Forskargruppen inom beräkningsbaserad designoptimering undersöker användandet av numeriska simuleringar—typiskt finita-element eller finita-differensmetoder—i kombination med algoritmer för optimering av den geometriska utformningen av diverse föremål. Exempel på föremål som forskargruppen konstruerat med hjälp av sådana metoder är styva elastiska strukturer, antenner, mikrovågs- och högtalarkomponenter. Gruppen har under lång tid och med ett brett anslag bidragit till den internationella forskningsfronten i området. Vi utför grundläggande teoretiska undersökningar och metodutveckling, men strävar även att utnyttja metoderna i nya tillämpningar i samarbete med akademiska och industriella partner. Ett särskilt viktigt område för oss och ett som lämnat ett signifikant internationellt avtryck är tillämpningar som behandlar elektromagnetisk eller akustisk vågutbredning. Gruppen samlar forskare från Umeå och Karlstads universitet samt Skogforsk. För exempel på publikationer från gruppen, se https://www.umu.se/forskning/grupper/design-optimization/.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Projektet innefattar utveckling av metoder för konstruktionsoptimering av föremål där effekter av vågutbredning är avgörande för prestanda. Baserat på sökandes bakgrund, intressen och erfarenhet kan forskningen inriktas på olika sätt, t.ex. mot antingen akustiska eller elektromagnetiska tillämpningar. Av aktuellt intresse inom akustiken är tillämpningar där signifikanta förluster kan förväntas, t.ex. i s.k. akustiska svarta hål eller för små mikromekaniska mikrofoner eller högtalare. En aktuell och intressant elektromagnetisk tillämpning är effektiv radarteknik för övervakning eller avbildning av föremål inbäddade i material med stora ohmska förluster. Markradar och övervakningssystem inom vården är exempel på där sådana system kan användas.

En stor del av forskningen kommer att inriktas på grundläggande metodutveckling, på utveckling av noggranna och beräkningseffektiva matematiska modeller och optimeringsmetoder, såväl som på effektiv implementering av metoderna i lämplig programvara.

Den anställde kommer att vara placerad i UMIT research lab, en multidisciplinär forskningsmiljö på Umeå universitet och arbetet kommer att erbjuda goda möjligheter till akademiskt såväl som industriellt samarbete. Anställningen omfattar nominellt 100 % forskning, men med möjlighet till viss undervisning efter överenskommelse.  Projektet delfinansieras av det strategiska forskningsprogrammet eSSENCE (http://essenceofescience.se).

Kvalifikationer

Krav: 

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Sökande skall ha erfarenhet med modellering och numeriska beräkningar i relevant område, gärna för akustiska eller elektromagnetiska tillämpningar.

Anställningen kräver god samarbetsförmåga, förmåga att aktivt utveckla nya forskningslinjer och mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska.

Övriga önskvärda meriter: 

Önskvärt är erfarenhet med gradientbaserade optimeringsmetoder.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev som beskriver hur tidigare forskningserfarenheter passar med den utlysta anställningen; du kan också gärna skriva något om dina framtida karriärmål,
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen,
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till eventuellt 2 relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.
  • Kontaktinformation för två personer villiga att lämna referens

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2023-04-30.

Närmare upplysningar lämnas av Martin Berggren, martin.berggren@cs.umu.se, +46 70 732 8111 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 juni eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-579-23
Kontakt
  • Martin Berggren, martin.berggren@cs.umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-04-03
Sista ansökningsdag 2023-04-30

Tillbaka till lediga jobb