Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

På vår institution, präglad av världsledande forskning inom flera vetenskapliga områden och en mängd utbildningar högt rankade i internationell jämförelse, söker vi upp till två doktorander i datavetenskap, med inriktning på Distributed Cloud Computing.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren där fokus att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är viktiga faktorer i vår hållbara utveckling. De drygt 50 doktorandstuderande vid vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Är detta intressant för dig? Välkommen med din ansökan senast den 26 mars 2022.

Projektbeskrivning

Vi söker två doktorander till Autonomous Distributed Systems (ADS) Lab vid Umeå universitet (Sverige) för att arbeta med forskning kring distribuerade Cloud-Edge-system.

Cloud computing-infrastrukturer distribueras i allt större utsträckning, bestående av kraftfulla centraliserade datacenter kopplade till flera geografiskt spridda Edge-noder. De är värd för molnapplikationer, som vanligtvis är sammansatta av flera containeriserade tjänster som själva kan distribueras och automatiskt skalas över Cloud-Edge-infrastrukturstrukturen.

Detta projekt syftar till att utveckla teorin och modellerna som krävs för att skapa en plattform som exakt simulerar en Cloud-Edge-infrastruktur, tillsammans med de dynamiska applikationer som är schemalagda över den. Plattformen kommer att valideras mot en fysisk testbädd och användas för att utveckla och utvärdera nya autonoma resurshanteringsmekanismer som kan överväga nätverksavlastning, schemaläggning för att förbättra användningen av hållbara energiresurser, optimal placering av FaaS-tjänster, etc. Detta arbete är därför placerat på skärningspunkten mellan simuleringssystem och distribuerade styrsystem.

Den första doktorandtjänsten kommer att finansieras av Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet; den andra doktorandtjänsten kommer att finansieras som en del av EU SovereignEdge-projektet – ett stort nytt forskningsprojekt som bygger ett nästa generations European Edge-Cloud-ramverk (https://sovereignedge.eu).

Båda doktorerna kommer främst att arbeta med Paul Townend, docent inom ADS Lab. ADS Lab är en internationellt ledande forskargrupp som fokuserar på autonom förvaltning av de resurser och tillämpningar som bildar det moderna digitaliserade samhället. Labbet består för närvarande av 20 erfarna och världsledande forskarkollegor från mer än 10 olika länder. För mer information, se: https://www.umu.se/en/research/groups/autonomous-distributed-systems-lab/

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap eller ämne som är direkt relevanta för den aktuella specialiseringen.

Kandidater förväntas ha mycket goda kunskaper inom projektrelaterade områden, inklusive cloud computing, nätverk och programmeringsförmåga (t.ex. Python, C, Java, etc.). Erfarenhet av AI för planering, maskininlärning, statistisk analys, distribuerad datorresurshantering eller systemmodellering och simulering är meriterande, liksom relevant erfarenhet från molnindustrin och containeriserad (docker/kubernetes etc) mjukvaruutveckling. Mycket goda kunskaper i engelska språket, både i tal och skrift, är ett nyckelkrav.

Viktiga personliga egenskaper är förmågan att arbeta på egen hand tillsammans med andra, att vara kreativa och att ha en vilja att aktivt utveckla dig själv till att bli en kompetent forskare.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Förväntat startdatum är 1 September 2023 eller enligt överenskommelse.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (se nedan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
    • Kopior av examensbevis eller motsvarande
    • Curriculum Vitae (CV)
    • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
    • Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 26 mars 2023. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta Dr Paul Townend (paul.townend@umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-324-23
Publicerat 2023-02-16
Sista ansökningsdag 2023-03-26

Tillbaka till lediga jobb