Umeå universitet, Institutionen för strålningsvetenskaper

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

På Institutionen för strålningsvetenskaper forskar och undervisar vi inom ämnena radiofysik och medicinsk teknik, onkologi samt diagnostisk radiologi. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt i våra lokaler på NUS - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen på Institutionen för Strålningsvetenskaper (umu.se)

Institutionen för strålningsvetenskaper är forskningsmässigt en dynamisk och internationellt framgångsrik miljö inom diagnostisk radiologi, onkologi, kognitiv neurovetenskap, radiofysik och medicinsk teknik. Institutionen tillhör den medicinska fakulteten vid Umeå universitet. 

Institutionen för strålningsvetenskaper utlyser två doktorandtjänster inom medicinsk strålningsfysik. Anställningstiden är fem år och avser heltid med start 2022-10-01 eller enligt överenskommelse. Anställningen innefattar 20% undervisning eller annan verksamhet kopplad till ämnet.

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojekt såväl som forskarutbildningskurser, journal clubs, seminarier etc.

Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/ ).

Projektbeskrivning

Projektet syftar till att utveckla behandling och uppföljning av cancerterapi med hjälp av bildgivande modaliteter, primärt magnetresonanstomografi (MR) och positronemissionstomografi (PET), men även CT, CBCT och andra bildgivande metoder kan komma att integreras. Planering och genomförande av strålterapi kommer att vara ett fokusområde för projekten. Arbetet kommer att genomföras i multiprofessionella team bestående av sjukhusfysiker, onkologer, radiologer och andra specialiteter som är relevanta för projektet. Bildbehandling, programmering och handhavande av kliniska programvaror och system kommer att vara centrala komponenter i arbetet. Delar av projektet kan inkludera arbete med maskininlärning och big data. Doktorandprojekteten kan i viss mån komma att anpassas efter intressen hos sökande.

Behörighet och andra kvalifikationer 

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet

Särskild behörighet kan antingen vara sjukhusfysiker examen eller annan universitetsutbildning med minst 90 högskolepoäng inom ämnena fysik, datavetenskap, eller teknik, samt minst 60 högskolepoäng matematik, där maximalt 10 högskolepoäng statistik kan ingå, eller motsvarande.

Nödvändiga språkkunskaper i engelska, både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att en tilltänkt doktorand presenterar sin forskningsplan på̊ engelska inför en av prefekten utsedd forskarutbildningsgrupp.

Meriterande för tjänsten är sjukhusfysikerexamen eller motsvarande, samt erfarenhet av hantering och analys av bilddata samt kunskaper inom programmering. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med motivering till varför du söker och varför du är lämpad för forskarutbildningsplatsen. Om du har egna ideer eller intressen för forskningsprojekt inom området så beskriv gärna dessa.
  • CV
  • Styrkta kopior av examensbevis, betyg och intyg
  • Kopia på examensarbete
  • Eventuell publikationslista
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2022-08-26.

Löneplacering

Lön i enlighet med fastställd lönestege för doktorandbefattningar.

Övrig information

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Tufve Nyholm, Institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet, tufve.nyholm@umu.se 

Mer om oss

Mer information om Institutionen för strålningsvetenskaper finns att läsa på vår websida https://www.umu.se/institutionen-for-stralningsvetenskaper/ 

  

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-977-22
Kontakt
  • Tufve Nyholm, 090-7858432
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-02
Sista ansökningsdag 2022-08-26

Tilbake til ledige stillinger