Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker en första forskningsingenjör till tvärvetenskapliga Integrated Science Lab, IceLab. Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 1 år. Sista ansökningsdag är 2021-05-31.

IceLab
IceLab är ett fysiskt nav för tvärvetenskaplig forskning som drivs av institutionerna för ekologi, miljö och geovetenskap; matematik och matematisk statistik och fysik. Vi är cirka 20 forskare med olika bakgrund. Tillsammans arbetar vi med att lösa problem inom livsvetenskaperna med verktyg från fysik, matematik och datavetenskap. För passionen till nya idéer försöker vi föra samman forskare från olika discipliner genom att organisera innovativa och kreativa events.

Projektbeskrivning
För att kunna mildra utbrott av pandemier, klimatdrivna förändringar av arters förekomst och utbredning och andra viktiga fenomen i komplexa system, använder forskare flödesbaserade nätverksmodeller. Hittills har forskare använt minneslösa enstegsmodeller som bara tar hänsyn till nuvarande position för exempelvis resenärer, men detta förenklade angreppssätt missar att riktningen på flödena ofta beror på flera tidigare steg eller systemets tillstånd. Ny forskning visar dock att sådan högre ordningens information om verkliga flödesvägar är helt avgörande för att fånga viktiga fenomen i systemens dynamik och funktion. Dessa resultat blottlägger en grundläggande vetenskaplig fråga: Översköljda av data, hur kan vi fånga och beskriva högre ordningens effekter av verkliga flödesvägar för att förstå den ständigt förändrade organisationen av sociala och biologiska system?

Nu söker vi en första forskningsingenjör till vår interdisciplinära forskargrupp för att utveckla kraftfulla modellerings- och kartläggningsverktyg för effektiv analys. Med utgångspunkt i vårt arbete med flerlagers- och minnesnätverk vill vi utveckla principiella modellanpassningsmetoder för att balansera under- och överanpassning av temporära interaktionsdata, samt visuella interaktiva verktyg för att utforska och kommunicera resultaten. Verktygen kommer att göra det möjligt att dra nytta av alltmer förekommande men svåranalyserade data av hur olika delar samverkar i komplexa system så att vi kan attackera tillämpade forskningsfrågor på nya sätt, till exempel årligt återkommande influensautbrott och förändringar av arters förekomst och utbredning på jorden. IceLab erbjuder en kreativ och utvecklande miljö för interdisciplinär forskning som ger stora möjligheter att utforska och förverkliga andra projekt också.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 1 år med tillträde augusti 2021 eller enligt överenskommelse.

Kompetenskrav
Du har en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller angränsande ämne. Dokumenterade erfarenheter av nätverksteori, maskininlärning eller datavisualisering är ett krav. Du ska också vara en skicklig programmerare och behärska moderna programmeringsspråk. Du är engagerad, ansvarsfull och brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, kommunikationsskicklighet samt analytisk förmåga är därför avgörande. Du ska även vara intresserad av att arbeta interdisciplinärt och måste kunna tala och skriva engelska på en hög nivå.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer,

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2021-05-31.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Martin Rosvall, martin.rosvall@umu.se.
Forskning: https://www.martinrosvall.com
Kartläggningsverktyg: https://www.mapequation.org
IceLab: https://icelab.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Augusti 2021 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-664-21
Kontakt
  • Martin Rosvall, 070-2391973
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-04-20
Sista ansökningsdag 2021-05-31

Tillbaka till lediga jobb