Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Projektbeskrivning

Projektet “Evolutionarily conserved mechanisms of stress response that converge on Mediator and chromatin structure” avser studier av strukturella och molekylära mekanismer för den transkriptionella koaktivatorn Mediator för att erhålla ökad kunskap om hur transkriptionell reglering i respons till olika typer av stress kontrolleras via Mediatorkomplexet i jäst, S.cerevisiae.

Anställningen är placerad vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik.

Arbetsuppgifter

Arbetet omfattar molekylärbiologiska och biokemiska tekniker som kloning, uttryck och rening av proteiner, analys av hur Mediatorkomplexet binder till kromatin i ett globalt perspektiv, hur denna bindning förändras efter stress och identifiering av andra proteiner och proteinkomplex som Mediatorkomplexet interagerar med i kromatin. Det specifika målet för projektet är att klargöra hur Mediatorkomplexet påverkar kromatinstrukturen och genuttrycket globalt i respons till stress.

Kvalifikationer

Den sökande har doktorsexamen i biokemi eller motsvarande. Den sökande ska ha praktisk erfarenhet av proteinrening och olika typer av globala metoder för att studera genuttryck och interaktion av proteiner med kromatin, till exempel RNAseq och ChIP-seq, både vad gäller de laborativa momenten samt bioinformatisk analys. Sökande ska även ha tidigare erfarenhet av arbete med S.cerevisiae som modellorganism. Erfarenhet av arbete med transkription och transkriptionsfaktorer är ett krav.

Erfarenhet av kloning, expression och rening av rekombinanta proteiner i E. coli är meriterande.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, publikationslista, kopia av examensbevis samt eventuella andra relevanta intyg och betyg.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast 2021-05-14.

Villkor

Anställningen är på heltid samt tidsbegränsad på upp till 12 månader. Tillträde 2021-09-01 eller efter överenskommelse.

Information

För mer information, kontakta stefan.bjorklund@umu.se. 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-613-21
Kontakt
  • Stefan Björklund, +4670-216 28 90
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-04-20
Sista ansökningsdag 2021-05-14

Tilbake til ledige stillinger