Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för Ekologi, miljö och geovetenskap (EMG), Umeå universitet, inbjuder sökande till en doktorandtjänst i ”biologiska mångfaldsprocesser i ängsmarksekosystem” för att genomföra ett storskaligt fältexperiment och testa relevansen av ekologiska teorier för biologisk mångfald i restaurering av ängsmark.

Välkommen med din ansökan senast 2020-05-11. Tillträde är augusti eller september 2020.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Tjugoen procent av världens växtarter är hotade av utrotning och denna förlust av biologisk mångfald påverkar flera ekosystemtjänster negativt. Spridning är en flaskhals för många växtarter och mer kunskap om hur växtsamhällen formas är viktigt. Det har nyligen visats att arter som koloniserar och gror några veckor före andra har mycket större chans att etablera sig. Det beror på att de kan lägga beslag på resurser som ljus och näring och få ett försprång i konkurrensen med arter som anländer senare. Med ett storskaligt fältförsök på olika platser i Sverige syftar projektet till att utforska den ekologiska relevansen av prioritetseffekter i naturliga ekosystem. Projektet inkluderar också växthus- och litteraturstudier. Det har direkt betydelse för skydd av hotade arter och biologisk mångfald, vilken är särskilt viktigt eftersom klimatförändringarna förorsakar obalans mellan annars synkroniserade händelser. Läs mer på https://www.umu.se/forskning/projekt/galler-det-att-vara-forst-till-kvarn-for-rotter-och-vaxter/

Kvalifikationer
Den framgångsrika kandidaten har god kännedom om växtekologiska metoder, inklusive erfarenhet av ekologiska fältexperiment med växter, och intresse för växtsamhällsekologi och markekosystem. För att vara behörig krävs en masterexamen i biologi eller en utländsk examen som bedöms likvärdig. Ett genomfört masterforskningsprojekt inom växt- eller markekologi, restaureringsekologi, botanik eller liknande område krävs.

Den sökanden bör ha dokumenterat goda förmågor att kommunicera (vetenskapligt) på engelska, både muntligt och skriftligt, liksom kreativitet, initiativkraft, oberoende, interpersonella färdigheter och god förmåga att samarbeta. Meriterande är också dokumenterad erfarenhet av fältexperiment, identifiering av växter och makroinvertebrater, statistisk, inklusive metaanalys. B-körkort är ett krav.

Vi erbjuder
Mer än 4 300 anställda och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet eftersom det är dedikerat att ge kreativa miljöer för lärande och arbete. Institutionen för EMG har cirka 150 anställda, varav cirka 30 är doktorander. Vi erbjuder en stödjande arbetsplats (https://www.umu.se/en/work-with-us/benefits) samt internationellt personalstöd; (https://www.aurora.umu.se/en/new-staff/international-staff-support/)

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max. 20 %) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
Den fullständiga ansökan bör innehålla:

• Ett personligt brev med en kort sammanfattning av tidigare forskningserfarenhet och din vision och idéer för projektet (max 2 sidor).

• CV inklusive lista med publikationer

• Kopia av examensbevis och andra relevanta intyg

• Namn och kontaktinformation för tre referenspersoner

• Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa (t.ex. examensarbete)

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast den 11 maj 2020. Ansökan skrivs på engelska eller svenska. Dokumenten ska vara i MS Word eller PDF-format.

Kontakt
Om du har frågor angående anställningen, vänligen kontakta Judith Sarneel judith.sarneel@umu.se 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-361-20
Kontakt
  • Judith Sarneel , Judith.sarneel@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-03-04
Sista ansökningsdag 2020-05-11

Tillbaka till lediga jobb