Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för fysik söker en doktorand i rymdfysik. Projektstart är i september 2020 eller enligt överenskommelse. Projektet kommer att bedrivas i nära samarbete med forskare vid flera utländska institut: University of California at Berkeley, University of Colorado at Boulder, University of Leicester och Aalto University. Sista ansökningsdag är 30 april 2020.

Projektbeskrivning
I det här doktorandprojektet kommer de globala strömsystemen kring Mars att studeras. Dessa strömmar kopplar Mars jonosfär till regioner uppströms i solvinden. Strömmarna påverkar bildandet av en inducerad magnetosfär och är därför viktiga också för atmosfärsförlust från Mars.

Data från NASA:s rymdfarkost MAVEN kommer att användas och jämföras med globala simuleringar av växelverkan mellan solvinden och Mars.

Projektet är finansierat av Rymdstyrelsen.

Kvalifikationer
Behörighet att antas till forskarutbildning regleras i Högskoleförordningen. De grundläggande behörighetskraven för att bli antagen till utbildning på forskarnivå är avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kurser om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i experimentell fysik krävs att den sökande har minst 120 högskolepoäng inom ämnesområdet fysik.

Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. För att lyckas i rollen behöver du vara kreativ, målinriktad och hängiven uppgiften. Du ska vara intresserad av rymdfysik samt ha lämplig utbildningsbakgrund som motsvarar den utlysta anställningen.

Dataanalys kommer att utgöra en central del av forskningsprojektet, och det krävs därför att du har goda kunskaper i programmering och god erfarenhet av att använda programspråken C och Matlab, eller motsvarande. Goda kunskaper i skriven och talad engelska krävs. God social förmåga, initiativrikedom, och en hög grad av självständighet är andra egenskaper som krävs.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla följande:

1. Ett följebrev som innehåller dina kontaktuppgifter, dina kvalifikationer och din bakgrund som är relevant för anställningen. Beskriv de drivkrafter som motiverar dig att bedriva studier på forskarutbildningsnivå inom detta vetenskapsområde och i vår grupp, dina karriärambitioner samt de förväntningar du har på arbetslivet efter att du har slutfört doktorsexamen;

2. Ett CV med formella meriter;

3. Verifierade kopior av examensbevis översatta till engelska eller svenska, inklusive dokumentation av slutförda akademiska kurser och erhållna betyg (för en internationell sökande ska betygssystemet förklaras kortfattat);

4. En kopia av slutförd kandidat- och/eller masteruppsats eller motsvarande, samt om tillämpligt, övriga forskningspublikationer;

5. Kontaktinformation till minst tre referenspersoner.

Din ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 30 april 2020.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Herbert Gunell, herbert.gunell@umu.se.

Vi ser fram emot din ansökan.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-209-20
Kontakt
  • Herbert Gunell, +46 90 7865049
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2020-02-11
Sista ansökningsdag 2020-04-30

Tilbake til ledige stillinger