Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår att i första hand att leda och bedriva forskning inom projektet Capability Adjusted Life Years (CALYs), på svenska Goda år, som är finansierat av Forte (2018/00143). I detta ingår att handleda doktorand och leda hela forskningsprojektet i rollen som co-PI med betoning på att planera och medverka i datainsamling och analys, skriva vetenskapliga och populära artiklar, samt samverka med nationella och lokala aktörer.

CALY är ett nytt mått på livskvalitet för att bättre kunna följa trender och fördelning av livskvalitet i befolkningen samt utvärdera kostnadseffektiviteten i insatser avsedda att förbättra folkhälsa och välfärd. CALYn är ett index av fem eller fler handlingsfriheter (på engelska capabilities) som tilldelas en vikt från 0 (motsvarande död) till 1 (motsvarande optimal livskvalitet) vilket kombineras med en tidsaspekt (ett år eller en livstid). Konstruktionen och användningen av CALYs är därmed jämförbar med QALYs (quality adjusted life years) och DALYs (disability-adjusted life-years). Central utgångspunkt för utvecklingen av CALYn är dock rättviseargumentet att insatser för ökad livskvalitet bland utsatta individer och grupper ska ges företräde framför insatser bland priviligierade individer och grupper.

Mer specifikt handlar arbetsuppgifterna om att:

-Bestämma centrala handlingsfriheter baserat på en Delphi panel med representanter från ideella organisationer med ledning av FN:s globala hållbarhetsmål.
- Utforma skalor för handlingsfriheter baserat på en webb-enkät om betydelsen av frekvensord och aversion mot ojämlikhet.
- Bestämma CALY-vikter för handlingsfriheter baserat på enkäter och intervjuer med DCE (discrete choice evaluation) och TTO (time trade-off) frågor och regressionsanalys.
- Undersöka fördelningen av livstids-CALYs mellan grupper om kön, ålder och socioekonomisk situation baserat på handlingsfriheternas CALY-vikter och självrapporterad livskvalitet.
- Undersöka livstids-CALYs för individer som lever under utsatta förhållanden såsom arbetslöshet och våldsutsatthet baserat på intervjuer om livskvalitet med professionen.
- Undersöka kostnadseffektiviteten (kostnad per CALY) i prevention av skol-avhopp och rehabilitering av alkoholberoende baserat på effektutvärdering och hälsoekonomisk modellering.

Undervisning och handledning inom programmet för folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsoekonomi ingår, men undervisning inom andra program och utbildningar och/eller i närliggande ämnesområden kan komma att ingå. Undervisningen omfattar maximalt 10 % av den totala arbetstiden. Administrativa uppgifter och uppdrag inom institutionen och Medicinska fakulteten kan komma att ingå.

Anställningen är tillsvidare till en omfattning av 20%. Stationeringsort är Stockholm, men arbete på annan ort kan förekomma.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen inom hälsoekonomi och folkhälsa eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Därutöver krävs relevant högskolepedagogisk utbildning.

Aktiv pågående forskning finansierad av externa medel direkt knutna till sökande är ett krav för anställning. Minst 50 % av den anställdes arbetstid ska vara externfinansierad.

Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder vid anställning av forskare gäller vetenskaplig skicklighet, pedagogisk skicklighet, administrativ skicklighet samt skicklighet att leda personal och verksamhet.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Viktning av bedömningsgrunder
Vid tillsättning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2). Därutöver skall gälla graden av administrativ skicklighet, skicklighet och skicklighet att leda personal och verksamhet (1).

Beskrivning av bedömningsgrunder
Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer för denna anställning särskild vikt att läggas vid självständiga forskningsinsatser, nytänkande, aktualitet, kvalitet och originalitet inom pågående forskning om uppföljning och utvärdering inom folkhälsa och välfärd. Här anses särskilt meriterande dokumentation av publicerade originalarbeten i vilka det framgår att sökande har haft en framträdande roll samt erhållna externa forskningsbidrag som huvud- eller medsökande. Meriterande är även postdoktor-vistelse vid annat lärosäte än det lärosäte där sökande disputerat, och refereeuppdrag från internationella vetenskapliga tidskrifter.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer för denna anställning särskild hänsyn att tas till dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande och utvärdering av utbildning på grund-, avancerad och forskarnivå i hälsoekonomi, folkhälsovetenskap eller andra närliggande ämnesområden. Hänsyn kommer också att tas till erfarenhet av handledning och examination.

Administrativ skicklighet kan visas genom erfarenhet av grundutbildningsplanering, skicklighet att utveckla och leda andra samt skicklighet att administrera m.m. 

För denna anställning är särskilt meriterande att ha:
- Analyserat kostnadseffektivitet i samhällsbaserade insatser för folkhälsa och välfärd
- Analyserat aspekter av jämlikhet och jämställdhet i uppföljning och utvärdering
- Arbetat med att utveckla och leda projekt, verksamhet och personal
- Samverkat med det omgivande samhället och kommunicerat forsknings- och utvecklingsarbete

Ansökan
Anvisningar för ansökan samt förteckning över de handlingar som ska bifogas till ansökan hittar du här https://www.aurora.umu.se/enheter/medfak/personal/akademiska-anstallningar-och-docentur/

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem som du når via ansökningsknappen nedan. När ansökan är mottagen kommer du att få ett svarsmail.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 20 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1278-19
Kontakt
  • Prefekt Anna-Karin Hurtig, 090-785 68 12
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-09-13
Sista ansökningsdag 2019-10-04

Tillbaka till lediga jobb