Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Institutionen för molekylärbiologi.

Institutionen tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar. Du kommer att vara del i en forskningsgrupp som är del av Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), med bra internationella kontakter via ett partnerskap med European Molecular Biology Laboratory (EMBL) inom molekylär medicin.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Vi bygger ett nytt forskningsteam med experimentalister, analytiker och modellerare som kommer att samarbeta i en interdisciplinär miljö för att ta sig an viktiga frågor rörande molekylär infektionsmedicin och genomik för patogener. Vi söker nu en erfaren beräkningsbiolog för att designa och analysera genomikexperiment som syftar till att förstå biologin bakom överföring av malariaparasiter. Du kommer att samarbeta med gruppen för att designa biologiska experiment som genererar genomtäckande dataset och som kommer att spänna från statistisk analys av genetiska screenar till enkelcell RNAseq. När så behövs utvecklar du innovativa analytiska metoder. Din insats kommer att bidra till analysarbetet genom hela arbetsprocessen från ”pipelining” av primär RNAseq dataprocessning och databaser, till analyser på system/pathway/evolutionär nivå. Vi söker en person som både kan leda arbetet med och bidra till publikationer och som kan presentera resultat vid internationella konferenser.

Projektet är en del av en betydande satsning som finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) för att systematiskt identifiera genfunktion hos parasiten i överföring av malaria. Vårt mål är att bidra med enkelcelldata till Malaria Cell Atlas. Anställningen kommer bidra till dessa aktiviteter och vi förutser att det kommer att finnas möjligheter att tillbringa tid vid Sanger Institute under perioder för uppträning och/eller samarbete.

Anställningen avser heltid i två år och är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi. Tillträde i November 2019 eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

Du har en doktorsexamen inom datavetenskap eller naturvetenskap inom områden som biologi, informatik, fysik, statistik eller motsvarande. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Du som söker måste ha minst 3 års erfarenhet eller formell utbildning i beräkningsbiologi eller bioinformatik och vara bekant med genomik. Du ska kunna uppvisa starka forskningsmeriter, manifesterat som förstanamn på artiklar som presenterat banbrytande nya forskningsresultat eller nya informatikverktyg, eller exempel på där du hade en ledande roll vid analys av en stora biologiska dataset. Vetenskaplig produktion från interdisciplinär miljö är viktigt att kunna uppvisa, likaså dokumenterad erfarenhet av stora biologiska dataset inklusive transkriptomdataset. Skicklighet krävs i flera av följande programvaror: R, Unix, Perl, Python, Java, Matlab, C, C++, MySQL. Du har förmåga att kommunicera vetenskap effektivt med beräkningsexperter och forskare som ej är experter på beräkning och du kommer att bli tillfrågad om att visa prov på att kunna arbeta i team samt på din väl utvecklade problemlösningsförmåga.

Mycket goda kunskaper i talad och skriftlig engelska är ett krav. Eftersom projektet kommer att vara av samarbetskaraktär måste kandidaten kunna arbeta produktivt även i en grupp. Utmärkt kommunikationsförmåga krävs för att effektivt samverka med kollegor och kamrater, inklusive kollegor från närliggande forskningsområden.

Kunskap om genetik och/eller cellbiologi är mycket önskvärt, liksom kännedom om enkelcellteknologi. Du har goda meriter i att översätta analytiska behov till kodningsdesign som ger den efterfrågade funktionen och du kan ge exempel på väldokumenterad kod som är lätt att underhålla för robust funktionell lösning.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
 • En curriculum vitae med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
 • Din publikationslista.
 • Kopia av doktorsexamenbevis och andra relevanta examensbevis.
 • Kopia av doktorsavhandling.
 • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två eller tre akademiska referenspersoner.
 • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 30 September 2019.

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår websida www.umu.se/molbiol. För ytterligare information om projektet besök https://billkerlab.org eller kontakta Oliver Billker (oliver.billker@umu.se).

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde November 2019 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1063-19
Kontakt
 • Oliver Billker, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-06-20
Sista ansökningsdag 2019-09-30

Tilbake til ledige stillinger