Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning av doktorandprojektet:

Syftet med projektet är att förstå de molekylära och cellulära mekanismerna bakom interaktionen mellan nerver och tumörceller. Under tumörspridning, dvs metastasi fungerar nervbanor som vägar ut ur organet för tumörcellerna, genom en process som kallas perineuronal invasion (PNI). Även om det histologiskt är bevisat att en sådan rutt existerar för flera tumörtyper saknas det kunskap om de molekylära mekanismerna som ligger bakom interaktionen mellan nervceller och tumörer.

Som doktorand kommer du att vara del i ett tvärvetenskapligt samarbete som fokuserar på signalerna, mellan nervceller och tumörer, som inducerar tumörcellsmigration samt nervcellsplasticitet. Du kommer att systematiskt identifiera de mekanismer som reglerar nervcellstillväxt och tumörinteraktion, genom att undersöka hur axoner växer till under embryoutvecklingen och sedan överföra denna kunskap till patologiska tillstånd genom att studera tumörmodeller med inledande fokus på pankreatiskt duktalt adenocarcinom (PDAC).

Det långsiktiga målet med doktorandprojektet är att generera grundläggande kunskap om tumörpåverkan av nerver samt interaktioner mellan axoner och migrerande tumörceller.

Kvalifikationer:

Grundläggande behörighet har den som genomgått en grundläggande högskoleutbildning om minst 240 ECTS. Den som före den 1 juli 2007 uppfyller kraven på grundläggande behörighet för tillträde till forskarutbildning, d.v.s. grundläggande högskoleutbildning om minst 120 poäng eller motsvarande kunskaper som förvärvats i någon annan ordning inom eller utom landet, skall även därefter anses ha grundläggande behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Särskild behörighet:

Nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet, goda kunskaper i engelska (tal och skrift) är ett krav och kommer att bedömas av institutionens forskarutbildningsgrupp.

Meriterande:

Kandidaten skall uppfylla följande: 

1. Fördjupad grundläggande teoretisk kunskap inom ett eller flera av följande områden: medicin, biologi, neurovetenskap, utvecklingsbiologi, cancerbiologi, fysiologi, anatomi, cellbiologi eller molekylärbiologi (till exempel genom en examen inom området). 

2. Forskningserfarenhet till exempel en magister/masters examensarbete, erfarenhet av laborationer eller arbete som tekniker, projektassistent eller motsvarande.

Företräde kommer att ges till kandidater som kan visa följande:

3. Motivation och engagemang, goda färdigheter i laborativt arbete samt vilja att utvecklas. Sökanden måste också vara organiserad, noggrann och kunna arbeta både självständigt och i grupp. Dessa färdigheter kan med fördel styrkas genom dokumenterade erfarenheter och val av referenser. 

4. Erfarenhet inom det blivande forskningsområdet eller tekniker som används i projektet, som bildbehandling, cellodling, cellmigrationsanalys, embryonala vertebratmodeller - särskilt mushantering och genetik samt kyckling- eller musembryoelektroporering, neurittillväxtanalys, tumörbiologi, molekylärbiologiteknik, vävnadsdissektion, tumörmodeller eller histologiska tekniker.

Ansökan ska innehålla:

1. Din lämplighet för anställningen i förhållande till ovanstående kvalifikationer, krav och meriter skall förklaras tydligt och kortfattat i ett personligt brev på högst 1.5 A4-sida.

2. Ett kort (max 2 A4-sidor) CV. 

3. Kontaktinformation för tre referenser, varav minst en ska vara en tidigare laboratoriehandledare. 

Anställningsform:

Målet med anställningen som doktorand är att den ska resultera i en doktorsexamen. I detta ingår deltagande i forskning, seminarier och kurser. Tjänsten är tidsbegränsad till 4 års heltidstjänst. Lönen sätts enligt lönestegen för doktorander.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, eller efter överenskommelse
Löneform Tjänsten är tidsbegränsad till 4 års heltidstjänst. Lönen sätts enligt lönestegen för doktorander.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1186-18
Kontakt
  • Universitetslektor Sara Wilson, sara.wilson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-06-18
Sista ansökningsdag 2018-08-24

Tillbaka till lediga jobb