Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för molekylärbiologiska

Institutionen tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar. Du kommer att vara del i en forskningsgrupp som är del av Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), med bra internationella kontakter via ett partnerskap med EMBL inom molekylär medicin.

Anställningen

Du kommer att vara del i en forskningsgrupp som är del av Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), med bra internationella kontakter via ett partnerskap med EMBL (European Molecular Biology Laboratory) inom molekylär medicin. Till professor Billkers nya laboratorium söks en postdoktor för att ingå i ett interdisciplinärt forskningsteam. Vår forskning finansieras bl.a. av ERC (Europeiska forskningsrådet) och målet är att förstå det molekylära sammanhanget för överföring av malaria till myggor. Tjänsten är på heltid i två år och är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi. Du förväntas börja i september 2018 om inte annat överenskommits.Forskningsprojektet är långsiktigt och vi räknar med att nya anställningar kontinuerligt kommer att utannonseras inom projektet. För ytterligare information besök hemsida (https://billkerlab.org) eller kontakta Oliver Billker (oliver.billker@umu.se).

Projektet

Utveckling av ett effektivt vaccin som blockerar malariainfektion till malarians myggvektorer anses vara prioriterat inom de pågående ansträngningarna för att utrota malaria. De mål som ligger till grund för nuvarande kliniska prövningar härrör sig från den pre-genomiska perioden och har visat sig ge betydande utmaning. Genom tillkomst av möjlighet till genetisk screening i gnagarmodellparasiten Plasmodium berghei (Bushell et al., 2017), har det blivit möjligt att för första gången kunna screena systematiskt för avgörande könsstadieantigen och att utvärdera dessa för potential som framtida vaccinkandidater.

Arbetsuppgifter

Projektets mål är att identifiera och karakterisera nya essentiella ytproteiner för olika Plasmodium berghei transmissionsstadier. Du kommer att använda ”forward genetics screens” av kandidatgener och använda ”reverse genetics” för att studera dessas lokalisation, expression över tid, mängder och funktion. Genom att använda antikroppar genererade mot nativa eller rekombinanta kandidatproteiner i transmissionsassays i labbet kan du utvärdera dessas transmissionsblockerande potential.

Kvalifikationer

För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom ett relevant område som genetik, genomik, cell- och molekylärbiologi eller infektion, samt en beprövad förmåga att leverera högkvalitativa vetenskapliga resultat. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp är ett krav. Du har ett stort intresse och en god förståelse för vaccinforskning i djurmodeller. Erfarenhet av antingen djurmodeller för infektionssjukdomar eller vaccinutveckling, eller båda, är ett krav. Du ska kunna visa att du kan testa och implementera nya assays och tekniker, inkluderande felsökning. Du måste vara villig att göra forskning innefattande djur. Du är skicklig i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. Du ska kunna visa god förmåga att kommunicera vetenskap effektivt och att kunna utveckla kreativa sätt att lösa vetenskapliga problem.

Bra färdighet i rekombinant DNA teknik, proteinexpression och molekylär parasitologi samt en gedigen förståelse och erfarenhet för immunologisk forskning är meriterande.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra med till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig utveckla projektet (inte mer än 2 A4-sidor).
  • En curriculum vitae med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationsförteckning.
  • Kopia av doktorsexamenbevis.
  • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två till tre akademiska referenspersoner.
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

 

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringsprogram. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 30 juli 2018.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1088-18
Kontakt
  • Oliver Billker, professor, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-06-13
Sista ansökningsdag 2018-07-30

Tillbaka till lediga jobb