Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Postdoktor med inriktning mot genusvetenskap i något av ämnena etnologi, medie- och kommunikationsvetenskap, museologi eller litteraturvetenskap

Institutionen för Kultur- och medievetenskap söker i samarbete med Umeå centrum för genusstudier en postdoktor i antingen etnologi, medie- och kommunikationsvetenskap, museologi eller litteraturvetenskap med genusinriktning.

Institutionen för kultur- och medievetenskaper tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och bedriver en bred utbildnings- och forskningsverksamhet inom ämnesområden som etnologi, kulturanalys, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap och museologi. Institutionen har omkring 60 anställda och kombinationen av ämnesområden gör den till en kreativ miljö för vetenskapliga möten och samverkan mellan kultur, medier, konst och litteratur.  För en beskrivning av de olika ämnena ansökan gäller, se vår hemsida http://www.kultmed.umu.se/

Vi har ett gott och långvarigt samarbete med Umeå Centrum för genusstudier (UCGS) och genusforskarskolan samt HUMLab och HUMlabX inom fältet digital humaniora och med Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Tjänsten samfinansieras av institutionen för Kultur- och medievetenskaper och UCGS.

Behörighet och bedömningsgrunder
För anställning som postdoktor krävs att innehavaren har avlagt doktorsexamen i något av ämnena etnologi, medie- och kommunikationsvetenskap, museologi eller litteraturvetenskap eller har utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i ämnet, och som inte har varit anställd som postdoktor under mer än ett år i samma eller näraliggande ämnesområde vid Umeå universitet. Examen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger (t.ex. föräldraledighet eller sjukdom).

I första hand ligger vetenskapliga meriter till grund för bedömningen. Rangordningen sker efter de vetenskapliga meriternas kvalitet. Goda kunskaper i svenska, avseende både tal och skrift är ett krav.

Till övriga bedömningsgrunder hör god samarbetsförmåga, samt övrig lämplighet som anses utgöra förutsättning för fullgott genomförande av arbetsuppgifter.

Villkor för anställningen
Anställning som postdoktor avser forskningsarbete på heltid i två år och aktivt deltagande i ämnets forskningsaktiviteter. Hög närvaro i miljön är ett krav. Anställningen är placerad i Umeå.

 Ansökan på svenska eller engelska ska innehålla:

 • Följebrev där sökande motiverar sitt intresse för tjänsten och redogör för sina kvalifikationer 
 • CV (med komplett publikationslista)
 • projektbeskrivning (max fem sidor)
 • examensbevis
 • fem publikationer som den sökande önskar åberopa
 • namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan görs i e-rekryteringssystemet. 

Vi ser fram mot din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20180901
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-423-18
Kontakt
 • Anders Öhman, professor, biträdande prefekt, +46 90-786 65 80 anders.ohman@umu.se
 • Karin Ljuslinder, prefekt, +46 90-786 79 48 karin.ljuslinder@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-03-05
Sista ansökningsdag 2018-04-02

Tilbake til ledige stillinger