Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Centrum för Regionalvetenskap, CERUM söker nu 2-3 amanuenser med en tjänstgöringsgrad mellan 25-50% av heltid under 4 månader. Tillträde 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Arbetet som amanuens innebär att bidra till forskningsprojekt vid CERUM genom databehandling, programmering, matematisk modellering, statistiska analyser samt dokumentation och presentation av resultat. 

Tyngdpunkten ligger på två projekt: ATEUM (Aktivitetsbaserad transport- och energimodell för Umeåregionen) och HERMES (High Resolution Freight Network Assignment for Swedish Conditions).

ATEUM utvecklar en aktivitetsbaserad modell för persontransporter som simulerar individers val av resor och aktivitetsmönster i Umeåregionen. Modellen bygger vidare på den aktivitetsbaserade simuleringsplattformen Scaper, ursprungligen utvecklad vid KTH, men anpassas för att bättre spegla lokala förhållanden i Umeå. I projektet HERMES används multigrafer för att modellera godstransportflöden, med särskilt fokus på att analysera och optimera svenska transportnätverk.

Arbetet omfattar utveckling, programmering och kvalitetssäkring av avancerade simuleringsmodeller för både person- och godstransporter. Det innefattar även simulering och optimering av transportnätverk, samt kalibrering och validering av modeller mot historiska observationsdata.

Forskningsfrågorna berör bland annat hur förändringar i transportsystemet påverkar resmönster hos individer och företag, samt hur metoder från grafteori kan tillämpas för att analysera godstransporter.

Som amanuens arbetar du med väldefinierade frågeställningar inom forskargruppen, dokumenterar och presenterar dina resultat både skriftligt och muntligt, samt deltar aktivt i forskargruppens möten.

Behörighet

Behörig att anställas som amanuens är den student som är antagen till utbildning på grund- eller avancerad nivå inom universitet eller högskola (HF 5 kap §10).

Kvalifikationer för tjänsten

  • Minst 120 högskolepoäng varav minst 30 hp i matematik och matematisk statistik och 30 hp i datavetenskap eller beräkningsvetenskap.
  • Kurser i matematisk statistik, numeriska metoder, kontinuerlig optimering och heltalsprogrammering.
  • Goda programmeringskunskaper i t.ex. Python, R, MATLAB, Java, C# eller Julia.

Meriterande är kunskaper i maskininlärning, optimering, grafteori samt dokumenterad erfarenhet av vetenskapligt och tekniskt skrivande, till exempel i form av projektrapporter, examensarbete eller annan publicering.

Du har ett starkt intresse för tvärvetenskaplig forskning, det vill säga forskning som berör flera ämnesområden. Du har en  förmåga att arbeta både självständigt och i grupp, är arbetsam, ordningsam och nyfiken. 

En del i arbetet består i att kommunicera komplexa resultat till både forskare och externa intressenter så god kommunikationsförmåga krävs.

Villkor

Anställningsperioden avser 4 månader med start 1 september 2025. Anställningen avser 25-50% av heltid och omfattningen kan variera under perioden. Anställningen ska fullgöras parallellt med studier.

Ansökan

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast den 9/6 2025. Din
ansökan ska innehålla:

  • CV som innehåller uppgifter om utbildning och arbetslivserfarenhet.
  • Ett personligt brev innehållande motivering varför du söker anställningen och tidigare erfarenheter som kan vara av vikt för denna anställning.
  • Bifoga ett aktuellt intyg på studieresultat från Studentwebben.

Välkommen med din ansökan!

Centrum för regionalvetenskap vid Umeå Universitet (CERUM) initierar och genomför forskning om regional utveckling, bedriver tvärvetenskapliga forskningsprojekt och sprider forskningsresultat till olika samhällsintressen. Genom lokaliseringen har CERUM en naturlig uppgift att analysera frågeställningar av särskilt intresse för norra Sverige och norra Europa. Här kan du läsa mer om CERUMs verksamhet; CERUM

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 25-50%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-707-25
Kontakt
  • Karin Nilsson, HR Samordnare, 090-7865260
  • Jonas Westin, jonas.westin@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-05-19
Sista ansökningsdag 2025-06-09
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb