Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik (https://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik/). Vid institutionen är Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk lokaliserat, och denna anställning är kopplad till projekt inom centret.  

Vi söker nu en staff scientist inom energiteknik med inriktning mot termokemisk energiomvandling. 

Anställningen, som är på 100% under 12 månader, är tänkt som ett stöd för forskargruppen vid genomförandet av forskning, främst fokuserad på studier av kalkbränning och cementklinkerbildning. Sista ansökningsdag är 29 maj 2024.  Anställningen tillsätts den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse. 

Projektbeskrivning
Projektet är kopplat till vår forskning kring nya och effektivare sätt att använda råmaterial vid cementtillverkning. Ingående projekt syftar bland annat till att förbättra termokemiska data och modellberäkningar för den heta cementklinkertillverkningen. 

Arbetsuppgifter 
Du kommer genomföra flera olika moment kopplade till den laborativa framställningen av cementklinker, reaktivitetsmätning av densamma samt analyser med framför allt SEM-EDS och XRD. I arbetet ingår även en stor del avancerade jämviktsberäkningar som syftar till både förbättrad utvärdering och urval av termodynamiska grunddata och förbättring av existerande processmodeller. Delta i arbetet med dokumentation, rapportering, publicering och en mindre del forskarhandledning ingår också. 

Kompetenskrav 
Du ska ha doktorsexamen inom energiteknik med inriktning mot termisk processkemi, eller motsvarande. Du förväntas även kunna uppvisa dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentell forskning inom området som beskrivs under arbetsuppgifterna. Vidare krävs erfarenhet av att självständigt analysera prover relevanta för denna anställning med tekniker som SEM-EDS och XRD. Dokumenterad erfarenhet av avancerade termokemiska jämviktsberäkningar i komplexa system, direkt relevanta för projektet som beskrivs ovan, är också ett krav. Ytterligare ett krav är erfarenhet av jämviktsbaserade reaktormodellering. 

 Övriga önskvärda kvalifikationer 
Vi söker dig som har ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området för denna anställning. God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga är starkt meriterande då projektet sker i nära samarbete med andra forskare och extern part. Erfarenhet av handledning är också meriterande. 

Anställningsvillkor 
Anställningen är på heltid (100%) i 12 månader och tillsätts den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Ansökan 
Du söker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 29 maj 2024.

Ansökan ska bestå av följande handlingar: 

  • Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter. 
  • Curriculum vitae (CV) 
  • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg 
  • Lista med universitetskurser 
  • kontaktuppgifter till referenser lämnas vid en eventuell intervju 

Information
För ytterligare upplysningar om tjänsten kontakta; Markus Broström, tel 070 295 5971,
e-post: markus.brostrom@umu.se, eller Markus Carlborg, tel. 073-501 68 97, e-post: markus.carlborg@umu.se

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-764-24
Kontakt
  • Thomas Olofsson, 090-7866710
  • Markus Broström, 0907865971
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb