Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av Europas starkaste forskningscentrum inom experimentell växtbiologi. Här har du tillgång till de senaste instrumenten och ett en miljö med mer än 200 växtforskare. Vår forskning spänner från biokemi och molekylärbiologi till fysiologi och ekosystem forskning (www.upsc.se).

Staff scientist inom växtfysiologi 

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom området experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi ett profilområde. Institutionen för fysiologisk botanik söker nu en staff scientist med inriktning växtfysiologi för att arbeta med reglering av fotosyntesen.

Projektbeskrivning

Hos gymnospermer, till skillnad mot angiospermer, utvecklas kloroplasterna i mörker, gymnospermar har även förmågan att syntetisera klorofyll i mörkret. Fenotypen hos barrträd som odlas i mörker liknar Arabidopsismutanterna cop/det/fus, där viktiga komponenter med centrala roller för att upprätthålla skotomorfogenes är inaktiverade. Inom detta projekt kommer vi att avgöra om plastidsignalen som undertrycker fotosyntetiskt genuttryck i mörker saknas i barrträd. Vi kommer vidare att utforska rollen i barrträd hos proteinet GENOMES UNCOUPLED1 (GUN1) som är nära förknippad med en retrograd signal som är nödvändig för gröningsprocessen i Arabidopsis.

Arbetsuppgifter

Kandidaten kommer att undersöka hur barrträd och grödor såsom modellväxten Arabidopsis, skiljer sig åt under gröningsprocessen. Särskilt fokus kommer att ägnas åt proteinet GUN1s roll vid reglering av fotosyntesgener. 

Kvalifikationer

Doktorsexamen i växtfysiologi/molekylärbiologi eller motsvarande. Omfattande dokumenterad laboratorieerfarenhet av molekylära och fysiologiska metoder krävs. Erfarenhet av barrträd som modellsystem, studier av fotosyntesaktivitet samt ChIP-seq experiment är ett krav. Förmåga att arbeta självständigt såväl som i grupp samt mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska är ett krav.

Villkor

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 12 månader. Tillträde 2024-04-12.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) redogörelse för forskningsintresse. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 2024-03-21.

Kontakt

Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Åsa Strand: asa.strand@umu.se.

 

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-12
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-328-24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-02-27
Sista ansökningsdag 2024-03-21

Tillbaka till lediga jobb